Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo si utrhl ostudu jako na Hradě? Špatná vlajka, chybná hymna, urážlivé tweety

  • Autor: všm - 
    11. 9. 2015
    05:30

    Popletové na Pražském hradě přivítali Generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga vlajkou jiné organizace, OSN. Podobných přešlapů se ale Hrad v posledních letech rozhodně nedopustil sám. Třeba na fotbalových mistrovstvích se už stává téměř tradicí, že se zamění někomu hymna či pověsí špatně vlajka. Blesk.cz přináší výběr zajímavých faux pas, která se v posledních letech odehrála.

  • 1.Vlajka jako vlajka... nebo ne?

    Návštěva Stoltenberga na Hradě - v pozadí vlajka - ovšem ne NATO Návštěva Stoltenberga na Hradě - v pozadí vlajka - ovšem ne NATO | ČTK

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg byl v Praze na návštěvě dva dny. Během nich se mimo jiné setkal i s prezidentem Milošem Zemanem, s kterým pohovořil o bezpečnostních otázkách. Na Hradě měli v úmyslu hosta slušně přivítat a na jeho počest pověsit vlajku. To se bohužel úplně nepodařilo – personál si totiž popletl organizace a místo vlajky NATO byla pověšena vlajka OSN. Všichni zúčastnění ale zachovali kamennou tvář a nikdo incident nekomentoval.  

  • 2.Parodie místo hymny

    Cohenova nejslavnější postava - Borat. Kazachstán tato postava ale neokouzlila. Cohenova nejslavnější postava - Borat. Kazachstán tato postava ale neokouzlila. | profimedia.cz

    Podobný přešlap ale ještě nic není v porovnání s tím, který se v roce 2012 podařil organizátorům Velké ceny ve sportovní střelbě v Kuvajtu. Vítězkou se stala kazašská sportovkyně, přebíraní medaile si ale za zvuku státní hymny vychutnat nemohla.


    Organizátoři totiž omylem pustili místo ní do tlampačů píseň z parodického filmu o Kazachstánu Borat. Sportovkyně si tak vyslechla anglické věty o „kazašských prostitutkách nejčistších v celém regionu“ a podobně. Film v Kazachstánu považují za útok na kazašskou národní hrdost, kvůli čemuž byla celá chyba ještě markantnější. 

  • 3.Těsně vedle – Litva není Lotyšsko

    Místo Litvy Lotyšsko (ilustrační foto) Místo Litvy Lotyšsko (ilustrační foto) | Profimedia.cz

    Se špatnou hymnou mají zkušenosti ovšem i pořadatelé v Česku. Při přípravném zápasu fotbalistů proti Litvě v roce 2008 nechali soupeřům zahrát hymnu Lotyšska. Toho si pochopitelně litevští hráči všimli a nebyli nikterak nadšení.


    Aby ale Češi neutržili ostudy málo, při zmiňovaném přípravném zápasu fotbalistů drželi žáci při nástupu mužstev litevskou vlajku stranově převrácenou. 

  • 4.Špatně vlajka, hymna jen poloviční

    Slovenská vlajka má viset daným způsobem. Slovenská vlajka má viset daným způsobem. | Profimedia.cz

    V roce 2013 si podobnou situaci prožili i slovenští hokejisté, a to při mistrovství světa v ledním hokeji. Pořádalo se ve Švédsku a Finsku. Finům se ale příliš nedařilo. Nikoliv ve hře, ale jako pořadatelům. Hned v úvodním zápase Slovákům špatně vyvěsili vlajku – při svislém vyvěšení má být státní znak vyobrazený také svisle, ve směru pruhů – což se nestalo. Hymna pak byla navíc zahraná jen zkráceně.

  • 5.Vypískali Anglii, spletli si ale zemi

    Skotští fanoušci bývají energičtí, někdy až moc. Skotští fanoušci bývají energičtí, někdy až moc. | Profimedia.cz

    V roce 2010 se povedla perla skotským fotbalovým fanouškům. Představitelé skotského fotbalového svazu se pak museli oficiálně omluvit Lichtenštejnsku. O co šlo?

     

    Odehrálo se to během úvodního nástupu před zápasem kvalifikace mistrovství Evropy. Ve chvíli, kdy měla začít hrát lichtenštejnská hymna, se skotští fanoušci rozhodli pískat. Spletli si totiž jaksi státní hymnu Lichtenštejnska a odvěkého rivala Anglie. 

  • 6.Tahání kočky za ocas

    Ruský prezident Putin ocení dobře zahranou hymnu. Ruský prezident Putin ocení dobře zahranou hymnu. | Reuters

    V některých chvílích je ovšem možná lepší poslouchat cizí hymnu než svou vlastní. O tom se přesvědčil ruský prezident Vladimir Putin při návštěvě Egypta tento rok. Hudebníkům se nedala upřít snaha. Tomu, co mu ovšem na přivítanou zahráli, se ruská hymna dalo říkat jen stěží. Putin zachoval kamennou tvář, jak je jeho dobrým zvykem, bylo ale vidět, že ho to stálo přemáhání:

  • 7.Nevěčný oheň

    Jad vašem Jad vašem | Profimedia.cz

    Velmi nepříjemnou chvíli zažil v roce 2000 tehdejší německý kancléř Gerhard Schröder při návštěvě Izraele. Jako mnoho státníků před ním šel navštívit Jad vašem – památník obětí a hrdinů holokaustu. Zde hoří mimo jiné „věčný oheň“ za 6 milionů lidských životů. Politikovi se bohužel povedlo páku, kterou se oheň ovládá, otočit na špatnou stranu a „věčný plamen“ tak uhasit. Z hlediska jeho německého původu to působilo o to výrazněji.

  • 8.Vlajka EU je záhadou

    Šest představitelů států Evropské unie se odmítlo ceremoniálu zúčastnit. Šest představitelů států Evropské unie se odmítlo ceremoniálu zúčastnit. | ČTK

    Návštěva českých úřadů může být mnohdy pro zahraniční návštěvy překvapením. Hlavně pro ty z Evropské unie, které ví, jak se má správně věšet vlajka. Řada institucí to totiž doposud nedělá a vlajku věší obráceně. Tajemství tkví v postavení hvězdiček – mají být rozkročené, nikoliv balancovat na špici.

  • 9.Veřejné pomluvy

    Argentinská prezidentka ráda sdílí názory na sociálních sítích. Argentinská prezidentka ráda sdílí názory na sociálních sítích. | profimedia.cz

    Špatná vlajka či hymna jsou pouhou chybou z nepozornosti. Horší je, pokud se mezinárodní ostudy dopustí někdo v podstatě úmyslně. To je případ argentinské prezidentky Cristiny Kirchner. Ta si na začátku letošního roku během své návštěvy v Číně dělala na Twitteru legraci z čínského přízvuku. Deník Echo 24 přeložil její komentář zhruba jako: „Více než tisíc zúčastněných... Jsou tu jenom kvůli lýži (rýži) a lopě (ropě)?“ Prezidentka přitom měla za úkol navázat vztahy s čínskými investory a naklonit si diplomatické kruhy. 

hejhej ( 12. září 2015 19:29 )

Blesk, když je článek týkající se imigrantům, diskuze chybí. Když je článek, týkající se prezidenta republiky, diskuze je. Redakce Blesku štve proti proti prezidentu této republiky a hájí cizáky s odlišným násilníckým náboženstvím ve jménu Alláha , odlišnou kulturou a hygienickými návyky.

dsmann ( 11. září 2015 20:17 )

Kdyby tam nebyl ten prolhanej tlučhuba Okamura, klidně bych se zúčastnil....

jana999 ( 11. září 2015 19:00 )

Blok proti islámu svolává demonstraci Za naši kulturu a bezpečnou zem.Zítra 12. září v 140 u Národního muzea v Praze zúčastní se i Tomio Okamura

majojo ( 11. září 2015 12:14 )

Novej domov určitě, ale možná spíš než tepláky svěrací kazajku a zateplenou polstrovanou garsonku.

jikar ( 11. září 2015 11:34 )

Zobrazit celou diskusi