Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec opilým a zdrogovaným školákům: Učitelé je budou moci hned otestovat

Autor: zst - 
10. září 2015
10:28

Pokud budou mít učitelé ve škole podezření, že je jejich žák nebo student pod vlivem alkoholu nebo drog, budou ho moci otestovat a případně předat do péče zdravotníků. Umožnit by to měl nový protikuřácký zákon, který připravilo ministerstvo zdravotnictví a předkládá ho ve Sněmovně. Upozornil na to deník Právo.

Dezorientace nebo alkoholové výpary – i s tím se učitelé na českých školách setkávají. Pokud bude schválen nový protikuřácký zákon, budou moci takové školáky otestovat. Plošnou praxí by se ale testy stát neměly, podle náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Teska Arnoštové (ČSSD) půjde o výjimečné případy. "Jednou z věcí, kterou zavádíme, je testování dětí, jestli nejsou pod vlivem návykové látky," potvrzuje Arnoštová.

Do této chvíle učitelé žáky otestovat sice mohli, ale museli k tomu mít písemný souhlas rodičů. "Ve škole jsme museli podepsat, že souhlasíme s tím, že náš syn může být testován na přítomnost drog," řekl Právu tatínek desetiletého syna ze základní školy na Slánsku.

Zacházení s takovými dětmi je ale pro pedagogy obtížné. Své podezření totiž nahlas vyslovit nemohou. "Nemáme pravomoci děti poslat na test na drogy. Ani nesmíme nahlas vyslovit podezření, že je dítě pod vlivem. Musíme jen říct, že máme obavy o jeho bezpečnost, neboť dítě se například chová zmateně," říká jedna z pražských učitelek na základní škole.

České děti dlouhodobě patří v pití alkoholu a užívání drog mezi evropskou špičku. Pravidelně u nás pije dvakrát více mladistvých než před 20 lety. 94 % dětí do 15 let má s alkoholem zkušenost. Nový protikuřácký zákon tak bude důraznější i směrem k barům a restauracím. Nově už nebude možné se vymlouvat na to, že mladiství už do podniku podnapilí přišli. Provozovatel je bude muset v případě podezření na požití alkoholu ze svého baru či restaurace vykázat.

Nový zákon, který omezuje nejen kouření ve veřejných uzavřených prostorech, má v dolní komoře parlamentu širokou podporu. Opozice vítá třeba i výše zmiňované testování školáků.

"Dnes je to tak, že rodiče musí podepsat škole, že škola testy smí provést. Pakliže se tato věc dostává do návrhu zákona, tak s tím nemám problém. Podpisy rodičů nebudou potřeba. Od určitého věku se děti mohou dostat do kontaktu s návykovou látkou a škola by měla mít možnost ti kontrolovat," komentuje návrh poslanec Martin Plíšek z TOP 09.

moiaza ( 10. září 2015 10:57 )

 Díky Havle! To jsme to dopracovali. A co chtějí těm dětem udělat? A rodiče? Ti pošlou všechny do zadnice. Jsme drogová velmoc a vůbec nic se neděje. Kde jsou tvrdé tresty za distribuci drog? Pašovat a prodávat drogy se v našem Havlistánu vyplácí. Pak se všichni diví.

Zobrazit celou diskusi