Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Česko má nové dolarové milionáře, za rok jich přibyly dva tisíce

Nejbohatším Čechem zůstává Petr Kellner. Čechů s majetkem vyšším než milion dolarů však každý rok přibývá
Nejbohatším Čechem zůstává Petr Kellner. Čechů s majetkem vyšším než milion dolarů však každý rok přibývá  (Autor: The Jet Business, ČTK)
Autor: kle, ČTK - 
9. září 2015
11:44

V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o více než desetinu na rekordních 21 400. Celosvětově jejich počet stoupl o 920 tisíc na 14,6 milionu. Vyplývá to z každoroční zprávy firem Capgemini a RBC Wealth Management.

Převážná většina dolarových milionářů je rovnoměrně rozložena mezi Severní Ameriku, Evropu a Asii a Tichomoří, podobně je tomu i s jejich bohatstvím. Oblast Asie a Tichomoří je ale regionem s nejrychlejším růstem bohatství a v počtu dolarových milionářů mírně předstihla i Severní Ameriku.

Při výhledu na několik dalších let Capgemini očekává, že Evropa bude ekonomicky posilovat a významně zde poroste počet dolarových milionářů i jejich bohatství.

„Rok 2014 byl šestým rokem v řadě, kdy rostl počet a bohatství dolarových milionářů. Vysoká výnosnost vlastního kapitálu a výkonnost ekonomiky umožnily růst bohatství o zhruba sedm procent, což navazuje na dvouciferný růst z minulého roku,“ uvedl ředitel české Capgemini Zdeněk Přibyl.

Nejvíce se dařilo v Číně a USA

Z hlediska jednotlivých zemí více než polovina (52 procent) globálního růstu dolarových milionářů byla v Číně a USA. Jejich největší nárůst zaznamenala Indie (26 procent), důvodem byla situace na akciových trzích a snížení nákladů na důležitý dovoz ropy. Následovala Čína s růstem počtu dolarových milionářů o 17 procent.

Rychlý růst v Asii a Tichomoří a Severní Americe kontrastoval se situací v Latinské Americe, která je jediným regionem s poklesem počtu dolarových milionářů (o dvě procenta). V Evropě počet dolarových milionářů stoupl o čtyři procenta.

Akcie předstihly v uplynulém roce hotovost jako nejoblíbenější formu jmění dolarových milionářů (27 procent z portfolia). Celkem 26 procent svého majetku drží v hotovosti, důvodem je především snaha o zachování stejného životního stylu. Zbytek bohatství mají v nemovitostech (20 procent), pevných výnosech (16 procent) a alternativních investicích (10 procent).

Daří se i v České republice

V Česku počet dolarových milionářů roste výrazně rychleji, než je celosvětový průměr. Přispívá k tomu i růst reálného HDP, státní úspory, růst cen nemovitostí a historicky nejvyšší přebytek zahraničního obchodu.

Skutečně bohatých lidí v ČR přibývá. V loňském roce u nás žilo 19 400 lidí s majetkem vyšším než milion dolarů. V roce 2013 to bylo 18 tisíc lidí.

Nejbohatší z nejbohatších… Kellner a Babiš

Klub českých milionářů se oproti loňsku rozrostl. Změnil se ale i elitní klub miliardářů, který přináší každoročně časopis Forbes. Nejbohatším Čechem zůstává majitel finanční skupiny PPF Petr Kellner. Jeho majetek se sice snížil z loňských 11 miliard na 8,4 miliardy dolarů, přesto je to dost na titul nejbohatšího Čecha a 160. nejbohatšího muže planety.

V žebříčku jsou i další krajané – vicepremiér a majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO), realitní magnát Radovan Vítek, majitel skupiny KKCG Karel Komárek a finančník Pavel Tykač. Uhlobaron Zdeněk Bakala z klubu nejbohatších lidí planety loni vypadl, přesto zůstává jedním z nejbohatších Čechů.

Dolaroví milionáři jsou definováni jako ti, kteří mají investovatelné jmění jeden milion dolarů a více, a to bez hodnoty hlavního bydliště, sběratelských předmětů, spotřebního materiálu a zboží dlouhodobé potřeby.

zkzkz ( 9. září 2015 19:16 )

Z L O D Ě J I

sores ( 9. září 2015 17:16 )

Proč by nepřibyly, ten kdo umí šikovně krást nebo se dá na politiku je za chvíli milionář. V Česku je velký propletenec novodobé mafie! Z toho už není úniku, jsou v tom s.oudci, p.olitici,p.olicajti atd. takže to nikdy neskončí.

inqizitor ( 9. září 2015 12:56 )

Většina těhlech lidí podle mě moc zaměstnanců nemá..

noza ( 9. září 2015 12:31 )

To jsou "chudí zaměstnavatelé", kteří nemohou zvýšit svým zaměstnancům mzdu, protože na to "nemají peníze".

ludu_2008 ( 9. září 2015 12:28 )

Stále vychvalují podnikatele Kellnera a přitom vidíme stále stejnou fotografii z devadesátých let. Nikdy nebyl živě natočen, ani Nova, Blesk, atd. nedokázaly o něm přinést nějakou reportáž. Já jsem v těch letech začal podnikat a kupoval počítač, tiskárnu a kopírku a o žádném Kellnerovi jsem nikdy neslyšel. Má někdo jiné důkazy? Jinak je to jen koník vytvořeny pro veřejnost.

Zobrazit celou diskusi