Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš se pohádal s horníky: „Peníze si vyřešte, jak chcete,“ rozčilovali se

Autor: Zuzana Štíchová - 
9. září 2015
10:36

Velmi třaskavé jednání dnes čeká vládní kabinet Bohuslava Sobotky. Kromě prvního jednání o státním rozpočtu na příští rok a návštěvy prezidenta Zemana ministři řeší také možnost předčasných důchodů pro horníky. Pro stát by měla být tato varianta levnější, než kdyby horníci před důchodem trávili několik let na úřadech práce. Souhlasí sociální demokracie a lidovci. Proti je šéf státní kasy Babiš.

My jsme tady přišli, abyste dodržel svůj slib!“ vyčítal Andreji Babišovi ihned po vystoupení z auta před Strakovou akademií odborář Jan Sábel. Horníci se před Úřadem vlády sešli, aby přesvědčili vládu, že si zaslouží předčasné důchody. Návrh překládá dnes ministrům šéfka sociálního rezortu Michaela Marksová (ČSSD).

„Je to úprava, která je běžná v evropských zemích, kde jsou doly. Když sfáráte, což doporučuji každému, tak pochopíte, že i přes sebemodernější technologii to životní prostředí, ve kterém tam ti lidi 8 hodin pracují, je pořád stejné, není o nic lepší,“ komentovala návrh Marksová.

Andrej Babiš (ANO) nechce aktuálně předčasné důchody horníků řešit, stále mu totiž leží v žaludku vznik průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Kraj tam odkoupí pozemky od firmy miliardáře Zdeňka Bakaly za 180 milionů korun. Podle Babiše ale v době vládního rozhodnutí o této vazbě 9 ministrů nevědělo.

Běžte před sídlo hejtmana Nováka a řekněte mu, ať těch 180 milionů, které chce poslat Bakalovi na tu Barbora zónu, která ani není vhodná, ať je dá vám. Jo? A já půjdu s vámi demonstrovat,“ rozčiloval se Babiš, kterého horníci překvapili už při výstupu z auta.

Celou výměnu názorů mezi ministrem financí a hornickými odboráři si můžete pustit zde:

Video Ministr Babiš se před Úřadem vlády hádal s hornickými odboráři - kvůli předčasným důchodům. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Zóna je něco jiného. Nespojujte s tím předčasné důchody,“ nedali se odboráři. „Vy si ty důchody zasloužíte, patří vám to, ale pan Mládek říká, že budeme muset řešit zase Paskov. Musíme to pak řešit všechno dohromady,“ argumentoval Babiš. Kvůli nízkým cenám uhlí totiž OKD hrozí zavřením dolu Paskov.

Horníků se před Strakovu akademii nakonec sjelo zhruba osm desítek. Jejich transparenty hlásaly „Horník nemůže makat v 65 letech v dole!“ nebo v narážce na postoje miliardářů Bakaly a Babiše „Firma B+B“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 9. září 2015 21:52 )

A mi je to fuk. Mám své jisté. Snad ještě pár let na důchody bude. Není to nic moc, ale zatím jisté.

pacholek ( 9. září 2015 20:27 )

Já na dole pracoval ale Babiš má pravdu, pokud byly doly státní, tak by horníky platil stát ale proč má stát platit horníky kteří pracují dlouhá léta pro soukromní firmu? Až budete pracovat pro stát tak se obraťe na stát. Já teď taky pracuji u soukromníka a kdo mne pustí dříve do důchodu? a pokud je to v Polsku dobré jděte tam.

frantaklika ( 9. září 2015 20:17 )

ať ty tupé Ostravské hovada zvednou *** a jdou dělat do fabrik, všude nabírají a je rekordně nízká nezaměstnanost

renataren ( 9. září 2015 19:03 )

Bl.bečku...

renataren ( 9. září 2015 14:45 )

Pán se do Babiše dobře pustil... fandím !!! Měl dobré argumenty a nedal se zaskočit kecama ....

Zobrazit celou diskusi