Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hillary Clintonová se omluvila: Používat soukromý e-mail byla chyba, řekla

Hillary Clinton se veřejně omluvila.
Hillary Clinton se veřejně omluvila.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
9. září 2015
07:06

Americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová se pod tlakem médií a politické konkurence omluvila za používání soukromé adresy elektronické pošty během působení ve funkci ministryně zahraničí. Kajícná slova padla v rozhovoru s televizní stanicí ABC News, který bude celý odvysílán dnes půl hodiny po půlnoci SELČ. Favoritka demokratických primárek až dosud odmítala, že by její kontroverzní praktika nebyla v pořádku.

„Byla to chyba. Je mi to líto. Přijímám odpovědnost,” řekla Clintonová v ukázce rozhovoru zveřejněné ABC News. Ve dvou předchozích rozhovorech se přitom podle agentury Reuters omluvit odmítla.

Ministerstvo zahraničí od ledna zveřejňuje tisíce e-mailů z let 2009 až 2013, kdy Clintonová vedla úřad. Většina komunikace se podle médií týká každodenního života v úřadě, několik stovek však údajně obsahuje tajné informace.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nyní zkoumá soukromý server Clintonové, aby zjistil, zda nebylo k citlivým informacím přistupováno v rozporu s pravidly a zda nemohla být vyzrazena tajná data.

Aféra, kterou proti Clintonové využívá republikánská konkurence, podle analytiků souvisí s poklesem popularity, který politička ještě na jaře suverénně ovládající průzkumy mezi demokratickými voliči v posledních týdnech zažívá. Část voličů vidí jako podmínku podpory Clintonové, že se s celou věcí dostatečně důvěryhodně vypořádá.

Zobrazit celou diskusi