Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stav hrdiny ze Studénky se nelepší. Postaví se někdy alespoň na zdravou nohu?

Autor: simao - 
8. září 2015
20:01

Srážka vlaku a polského náklaďáku ve Studénce byla největším neštěstím za letošní prázdniny. Člověk by řekl, že se řidiči začnou chovat na přejezdech opatrněji a zodpovědněji. Jenže nestalo se. Po další nehodě na Šluknovsku to odnesl opět strojvedoucí vlaku (28). Podle šéfa odborářů z pražského depa Jiřího Běhounka i on utrpěl těžká poranění, obdobná jako hrdina od Studénky Jan Černý.

Šéf odborářů Běhounek a jeho kolegové z depa nadále dochází do nemocnice za Janem Černým, hrdinou ze Studénky, který dokázal rozjeté pendolino na hlavní trati alespoň přibrzdit a během vteřin před srážkou s kamionem polského řidiče tak dokázal zmírnit dopady nehody. Zabránil i vykolejení vlaku.

Hrdinu od Studénky čekají další operace

Aktuální informace z nemocnice však nejsou dvakrát povzbudivé. „Co se týče Honzy, ta situace vůbec není dobrá. Zdravotní stav je stále velmi složitý, ta zdravá noha zdravá není. Čekají ho další zákroky, na té patě má velké nedostatky. Čeká ho nějaká plastika atd. Bude to v tuto chvíli obrovský úspěch, když se na tu nohu postaví,“ prozradil Běhounek.

Pro Jana Černého se již vybrala částka 3 279 974 korun. Celá půjde pouze na krytí jeho potřeb – rehabilitace, kvalitní protézy. Zájem o sbírku postupně upadá, další akci ale prozatím jeho kolegové neplánují. „V tuto chvíli je nejdůležitější psychologická podpora,“ poznamenal Běhounek s tím, že se v nemocnici na návštěvách kamarádi z depa pravidelně střídají, aby pan Černý věděl, že v tom zdaleka není sám a podpora neutuchá.

I vy můžete podpořit strojvedoucího hrdinu jakýmkoli příspěvkem na konto 4026277399/0800.

Vedle toho Běhounek prozradil i další smutnou zprávu – těžce se zranil i další strojvedoucí. „Včera došlo ke srážce na Šluknovsku a v tuto chvíli mám zprávy, že je další strojvedoucí bez nohy. Je to neověřené, jediné, co je jasné, je to, že je to další obrovský prů*er, kdy zase nějaký náklaďák vjel už tedy na vedlejší trati, před osobní vlak, a je tam nějakých 11 zraněných. Je to neskutečné, jak se tohle potkává,“ řekl Blesk.cz Jiří Běhounek, šéf odborářů z depa Praha. 

Mluvčí Krajské zdravotní Ústeckého kraje Jiří Vondra následně Blesk.cz upřesnil, jak to s poraněními mladého strojvedoucího bylo. Po převozu vrtulníkem záchranné služby musel rychle na operaci. Utrpěl devastující poranění dolních končetin a ztratil velké množství krve. Amputaci Vondra popřel, strojvůdce skončil na jednotce intenzivní péče. Prognózy jeho zdravotního stavu jsou nejisté.

Řidiči i chodci jsou dál neukáznění

Další neštěstí po Studénce šéfa odborářů Běhounka zděsilo. Zároveň apeluje, že je třeba učinit konkrétní opatření. Po nehodě ve Studénce se bezpečnost na přejezdech řešila intenzivně, jenže výsledek? I nadále dochází k nehodám i neukázněnosti řidičů. Ale třeba i chodců. Čtenář Blesku zachytil v srpnu na železničním přejezdu v Zábřehu ženu, která přecházela přes přejezd (kde již spadly závory) dokonce s kočárkem!

„Chápeme, že nelze udělat nějaká opatření ze dne na den, aby se řeklo, teď se změní legislativa tak, že kdo poruší předpisy ve vztahu k železničnímu přejezdu, toho čeká přísnější trest. Je to běh na delší trať, ale je potřeba konat rychle. Jestli mám dobré zprávy, tak kolegovi ze Šluknovska je 28 let, je to mladý kluk a ty následky budou patrně podobné, jako u toho Honzy. To je to čerstvé, co tady s námi se všemi hýbe,“ upozornil Blesk.cz Běhounek.

Situace na českých přejezdech však není ani po Studénce bezpečná. „Je třeba, aby v krátké době zkrátka nějaké opatření přišlo. Aby si řidiči uvědomili, že to opravdu není tak, že se jednou za tisíc let něco nepovede. Těch dalších nehod od Studénky bylo nejméně, co já vím, čtyři. Kdy to bylo osobní auto a odnesl to řidič. Stává se bohužel dál to, že si chlapík na přejezdu, kde mrká červená, řekne: Tisíckrát jsem přejel a nestalo se nic. A přejede znovu. Pak to ale má fatální následky. Ve chvíli, kdy je to auto se štěrkem (jako na Šluknovsku) nebo auto vezoucí plechy (jako u Studénky), tak se ta situace otáčí v neprospěch strojvedoucího,“ říká Běhounek.

Neutuchající nebezpečí pak může mít vliv i na samotné strojvůdce. „Nutně musí přijít i to, že kolegové strojvedoucí budou jezdit ve strachu. Oni nemohou být v klidu na té mašině. Stalo se to jednou, nyní se to stalo znovu a těch nehod jsou mraky. Je tam stres a napětí, ze kterého mohou plynout další chyby těch lidí. Tady je to třeba opravdu řešit,“ dodal šéf odborářů z depa Praha. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi