Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Depresí trpí každý 10. školák, kvůli tlaku končí děti na psychiatrii

Rodiče mají podle lékařů často příliš vysoké nároky.
Rodiče mají podle lékařů často příliš vysoké nároky.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: bru - 
8. září 2015
08:28

Tlak, přetížení, ambiciózní rodiče. Dětský svět se postupně mění ve dny naplněné povinnostmi. Vše začíná už ve školce a končí u psychiatrů, kteří vypisují recepty na antidepresiva.

„V dnešní době bych ani nechtěla být dítětem, když vidím, co všechno musejí zvládnout. Rodiče se ve výběru kroužků předhánějí a tlak na co nejlepší školní výsledky je obrovský,“ řekla Lidovým novinám, které na téma upozornily, psychiatrička Petra Dočkalová. 

Vše je patrné i z čísel – podle studie Dětské psychiatrické kliniky Univerzity Karlovy má depresivní nálady každé desáté dítě mladší třinácti let. Objevují se tak i případy, kdy lékaři předepíší antidepresiva, a to nejen školákům, ale i předškolním dětem. „Léky proti úzkostem a depresi dětem skutečně předepisujeme, od těch pro dospělé se nijak neliší,“ potvrdila novinám psychiatrička Dočkalová.

Jak poznat, že má vaše dítě depresi?

Nebývá to snadné. Dítě sice depresi prožívá podobně jako dospělý člověk, projevuje ji ale jinak. „Děti takzvaně somatizují, jejich psychický stav se odráží na fyzické rovině. Zpozornět je potřeba, když si opakovaně stěžují na bolesti břicha. Mohou to být ale i bolesti v krku nebo dlouhodobě mírně zvýšená teplota,“ vysvětluje psychiatrička Petra Dočkalová.

Školní svět se změnil. Na dřívější posmívání šprtům už ve školních lavicích nenarazíte, situace je teď opačná. Děti nechtějí mezi spolužáky vypadat hloupě. Není tedy divu, že ve spojení s cílevědomými rodiči dítě tlak neustojí. I když se užívání antidepresiv nemusí na první pohled zdát jako dobré řešení, lékaři upozorňují na jeho důležitost. Ročně totiž v Česku spáchá sebevraždu asi 50 dětí a pokusů o ni je prý mnohonásobně víc.

„Každé dítě je originál. Má své tempo vývoje a potřeby, které se citlivý rodič naučí vnímat. Když mu něco nejde dnes, neznamená to, že se u něj daná schopnost nerozvine později. Je potřeba dát dětem čas a klid, nechat je zrát, nelámat věci přes koleno, cílevědomým tlakem se toho obvykle víc pokazí, než vyřeší,“ doporučuje v novinách dětská psycholožka Meisnerová.

mim33 ( 8. září 2015 13:49 )

Dnešní děti čeká apokalyptická budoucnost vzhledem k stavu a vývoji společnosti a možná to některé už tuší.

e.44 ( 8. září 2015 11:48 )

Pozoruji že tobě ani ty dvě vysoké školy nedopomohly ke správnému myšlení a vědění Ze všech dětí s nějakou dys---- děláš idioty a přitom většina lidí s některou dys----, u kterých motáš do jednoho pytle názvy s označením závažnosti, což značí že o tom víš prd, patří většinou mezi lidi s nadprůměrným IQ, kteří tě po zvládnutí své dys---- klidně strčej do kapsy a kteří i se svojí určitou dysfunkcí zvládnou vystudovat i vejšku s červeným diplomem aniž by jim musel někdo vzdělání kupovat.

e.44 ( 8. září 2015 11:33 )

Tak tohle mě vážně dostalo: "I když se užívání antidepresiv nemusí na první pohled zdát jako dobré řešení, lékaři upozorňují na jeho důležitost. Ročně totiž v Česku spáchá sebevraždu asi 50 dětí a pokusů o ni je prý mnohonásobně víc." Docela by mě zajímalo kolik z těch sebevražd a pokusů mají ve skutečnosti na svědomí antidepresiva, ta antidepresiva která jsou jednou z nejhorších, vysoce návykových drog současnosti, navíc s hromadou vedlejších škodlivých následků. Tenhle stupidní článek mi přijde jako nechutná propaganda toho svinstva. Stresovat dítě nesmyslnými požadavky a hromadou kroužků může jenom kretén, kterýmu bych léčbu jeho dítěte (skutečnou léčbu v odborném zařízení bez použití antidepresiv) dala k úhradě. Než začne dítě chodit do školy, tak v té době každý normální rodič už v základech pozná na co má a na co ne. Když to vypadá nic moc, je nutné se soustředit jenom na školu a žádné kroužky odvádějící pozornost nebo vysávající energii. Případně pokud dítě samo projeví o nějaký kroužek zájem, dá se to použít jako nenásilná motivace ke zlepšení výsledků ve škole.

anna1234 ( 8. září 2015 10:43 )

.. tak jako dřív byli hajzlíci a ambiciosní děti, tak je to i dneska. Pro někoho není strašák lopata ani pracák, pro někoho je pracák představa potupy. Neházej všechny do jednoho pytle Je to o povaze, o tom co děti vidí doma, k čemu jsou vedené!!

tgbg ( 8. září 2015 09:36 )

V komunistickém koncentráku před r. 1989 děti končily v kriminále.

Zobrazit celou diskusi