Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lékaři odmítají očkovat polskou vakcínou proti TBC. Nemá víčko

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sou - 
7. září 2015
20:15

Špatné skladování, kontaminace při manipulaci a nezkušenost s reakcí pacientů. To jsou hlavní důvody, proč momentálně lékaři odmítají očkovat polskou vakcínou proti tuberkulóze. Nechtějí za ni odpovídat. Původní dánská by se mohla na český trh vrátit už v příštím roce.

Jejich problém, na který poukazují někteří lékaři, je v tom, že jsou dodávány ve vícedávkovém balení, to znamená, že když se momentálně použije jedna dávka, tak nejsou žádné regule, jak naložit se zbytkem,“ řekl pro Blesk.cz předseda Českého vakcinologické společnosti prof. MUDr. Roman Prymula.

Někteří lékaři podle něj pak přikračují k jeho znehodnocení, protože v současné době zde není žádné testování, které by ověřilo, jak dlouho je možné polskou vakcínu skladovat. „To je problém, proč někteří lékaři touto vakcínou neočkují,“ doplnil Prymula.

Ampule nemají víčka

„Zatímco dřív jsme dostávali vakcínu od dánského výrobce, která byla zabalena v lahvičkách uzávěrem, takže ji šlo i po rozbalení bezpečně skladovat, polská látka přichází v ampulkách,“ popsala Aktuálně.cz primářka Plicního střediska Říčany a současně členka České pneumologické a ftizeologické společnosti Pavla Nykodýmová.

Vadí jim i původ vakcíny. Polská látka je prý vyrobena z jiného kmene a obsahuje jiný počet zárodků, než byli čeští lékaři zvyklí. „Takže ani nemáme zkušenosti s tím, jak na ni budou naši pacienti reagovat,“ vysvětluje primářka Nykodýmová.

Prymula ale tyto obavy mírní s tím, že se musí momentálně vycházet z toho, co Česká republika dokázala sehnat. Obavy z nedostatku zkušeností jsou podle něj zbytečné, Polsko je má.

Dánská vakcína by se mohla vrátit už příští rok

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty by se právě dánská vakcína mohla vrátit na český trh už v příštím roce. Firma SSI Kodaň Dánsko odchodem reagovala na zrušení plošného očkování proti tuberkulóze. Momentálně se podle něj i testuje, jak dlouho rozbalená a naředěná polská vakcína BCG 10 vydrží.

V příbalovém letáku se tato informace neuvádí. S jejím skladováním se totiž v Polsku nepočítá. Očkování proti tuberkulóze je tam totiž povinné. Větší balení látky se tak bez problémů spotřebuje. Lékaři očkují novorozence přímo v porodnicích.

Česká republika od plošného očkování upustila před pěti lety. Patříme totiž mezi země s nejnižším výskytem této nemoci na světě. Počet nakažených navíc stále klesá. Například předloni jich bylo jen 502 za celý rok. Necelá pětina přitom byli cizinci.

Zobrazit celou diskusi