Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Desetitisíce za Havlovy lavičky? Většina peněz končí u Šípka, brání se Havlová

Autor: kal - 
5. září 2015
10:25

Vdova po prezidentovi Václavu Havlovi se brání zprávám, že se na jméně svého muže snaží vydělat. Podle Dagmar Havlové většina z 36 tisíc korun za každou Havlovu lavičku končí v kapse umělce Bořka Šípka, který je navrhl. Nadace Vize 97 má prý jen tři procenta z částky, uvedla v rozhovoru pro deník Právo.

„Za lavičky si nenechávám platit ani já, Dagmar Havlová Veškrnová, ani nikdo jiný ze správní rady. Pracuji pro charitu bezplatně již 19 let,“ dušuje se herečka v sobotním Právu.

„Lavičky jsou projekt Knihovny Václava Havla, hlavní část výtěžku z tohoto projektu plyne jeho autorovi, profesoru Bořku Šípkovi, další část knihovně a nadaci z projektu patří jen tři procenta. Václav Havel nežije, ale jeho jméno může pomáhat dál. Naše správní rada je přesvědčena o tom, že bychom měli využívat jméno zakladatele naší nadace víc,“ připojila.

Za jednu Havlovu lavičku, tedy dvě křesílka s malým stolem kolem stromu, přitom města a instituce platí 30 tisíc korun bez DPH. S daní tedy 36 tisíc.

Mít lavičku pojmenovanou po Václavu Havlovi stojí desítky tisíc. Mít lavičku pojmenovanou po Václavu Havlovi stojí desítky tisíc. | archiv Blesk.cz a Ramon Hofman

Vdova po prvním českém prezidentovi okomentovala také informace o penězích za Havlovo jméno na ulicích a náměstích. Při dotazu na „pojmenování“ se nicméně vždy stočila ke slovu „přejmenování“.

Závěť ve prospěch Havlové

„Za přejmenování jsme si nenechali ani jednou zaplatit, to za prvé. Za druhé proč by nesouhlasil?“ uvedla Havlová, aby dodala: „Když později, v roce 1999 psal svou závěť v můj prospěch, říkal mi „Ty tady budeš déle než já“ a dal mi něco jako návod, jak naložit po jeho smrti nejen s rodinným majetkem, jeho odkazem, ale i s nadací a posléze knihovnou, kterou jsem spoluzaložila také.“

A co tedy mezinárodní poprask kvůli penězům za Havlovo jméno na náměstí v izraelské Haifě?

„O tom jsme se dozvěděli z novin, nikdo z lidí, co se tím ty čtyři zmíněné roky poctivě zabývali, o tom nevěděl. Požádala jsem dopisem ministra zahraničí Zaorálka o vyřešení těchto opomenutí. Proto se v létě sešli právní zástupci ministerstva a naší nadace. Máme zápis, který praví, že česká zastupitelstva v cizině se obrátí s žádostí o jakékoli použití jména Václava Havla na dědice osobnostních práv. Poplatek jsme zrušili, celá věc je vyřešena,“ dodala Havlová pro Právo.

salto ( 7. září 2015 08:51 )

Tak vidíte, nakonec ta pravda a láska zvítězila

kov3 ( 6. září 2015 21:50 )

Češi, už ste s tým Chrchlom a Vlastičkou fakt trápni...

y1xcvbnm ( 6. září 2015 06:36 )

možná to tarka1 usousil/la podle gramatiky.... když je někdo tak blbí...

y1xcvbnm ( 6. září 2015 06:33 )

za tohle platí města 36000 kč ??? To je legrace ně???

ruudazvostravy ( 5. září 2015 19:25 )

Na ja,Dasha Veš(z)Krnova Hawloic holt vý,jak podojyt erár a nemuset hrábnout do madrace,gde má nasislený mergle po tom starím přýžyvníkovy.Tak ajť de s těma lavyčkama někam k Šýpku.

Zobrazit celou diskusi