Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

V lesích je zatím sucho, ale... houby přesto už rostou

Autor: Jan Doležal, mor - 
5. září 2015
06:08

Nejdřív tropická vedra a po nich sucho. Stačilo ale pár kapek deště a houbaři si začínají mnout ruce. Čtenáři Blesku se denně chlubí fotografiemi svých úlovků a mykologové? Kroutí hlavami, jak je to možné.

K tomu, aby houby měly pro svůj růst ty nejlepší podmínky, by půda měla být propršená zhruba do hloubky dvou metrů. „Tam, kde zapršelo, se ale vláha dostala asi jen do dvaceticentimetrové hloubky, protože deště nebylo moc. Přesto se podhoubí stačilo zregenerovat a vytvořit plodnice, což trvá většinou 24 hodin,“ vysvětlil Blesku mykolog Jiří Baier.

Houba jedna vedle druhé. Zakopávat o pravé hříbky se ve středu poštěstilo Vladimíru Křížovi z Jáchymova. Nadílka se mu ani nevešla do auta. „Za 30 minut byly první dva košíky plné. Tak jsem odjel domů je vyprázdnit a vzít si s sebou další koše a navíc i kbelíky,“ říká houbař.

Celkem v lese u Abertam našel přes 300 hřibů. „Houby jsme doma očistili a udělaly se řízky, na které padl litr a půl oleje. Také jsem nějaké houby daroval rodičům. Hodně jsem jich dal sušit,“ dodává Vladimír Kříž.

gogo ( 5. září 2015 12:35 )

To je úžasné ! O houbách se smí diskutovat, ale o exodu migrantů se nesmí ani slovem !! Trapnost Blesku ...

bre-burda ( 5. září 2015 09:08 )

Ke sbírání hub v takovýchto kvantech je potřeba souhlas majitele lesa a z výnosu odvést státu daně. To už není houbařina ale drancování přírody. Zažil jsem případ, kdy jelo auto po lesní cestě uprostřed hvozdu, zastavovalo po 100 metrech kdy se vyřítila rodina s koši a kbelíky, od řvoucích dětí, štěkajících psů až po invalidní babičku, na ploše hektaru vše vysbírala či zničila a zase dalších 100 m popojeli, kde se vše opakovalo. Inu chamtivost a sobectví vládne světem.

308win ( 5. září 2015 09:05 )

Nedivte se, bojí se názoru lidu,i bolševik nechal plebs brblat tihleti rádoby demokrati člověka jen ničí chudáci naše děti.

y1xcvbnm ( 5. září 2015 08:18 )

Uhub opět diskuse je u podstatných článků chybí.

Zobrazit celou diskusi