Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Větší pokuty za přestupky. Připravte si až pět tisíc

Ceny za přestupky se zvýší. (ilustrační foto)
Ceny za přestupky se zvýší. (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: redakce Blesku - 
6. září 2015
05:59

Novela zákona o přestupcích přináší nejspíš už od října zvýšení horní hranice sazeb pokut. A také možnost uložit k sankci za přestupek omezující opatření, třeba zákaz vstupu do konkrétní ulice. Navíc přestupky budou promlčeny až za dva roky.

Místo běžné tisícovky, maximálně dvoutisícovky budou moci policisté na místě „ocenit“ přestupek pokutou až 5000 korun. Samozřejmě s výjimkou činů, u kterých už dnes zákon připouští pokutu vyšší.

Pouze delikventi mladiství, tedy ti do 18 let, dostanou maximálně poloviční sazbu – 2,5 tisíce korun.

Zdržování bude těžší

A zákon má políčeno i na ty, kteří raději v takové situaci nezaplatili a vsadili na projednávání přestupku s vidinou, že úřad nebude stíhat. Stačilo pak zdržovat, vyhýbat se úředním zásilkám a po roce byl přestupek promlčen. Tomu je ale konec.

Lhůta na promlčení se totiž prodlužuje z jednoho na dva roky. To obzvláště nepotěší hříšné řidiče, kterým kromě pokuty hrozilo i udělaní bodů. Ti totiž podle zkušenosti úředníků byli ve zdržování nejvynalézavější. Neváhali předstírat nemoc, měnit datové schránky, nechat se zastupovat firmami v exotických zemích, nebo dokonce posílat úředníkům dokumenty v zavirovaných emailech.

Zákaz vstupu do ulic i podniků

Novinkou je také rozšířená možnost uložit jako sankci za přestupek nášup omezujících opatření, a to zákaz vstupu třeba do určitých ulic nebo podniků.

Až dosud bylo možné vyslovit zákaz navštěvovat veřejně přístupná místa, kde se podává alkohol nebo se konají sportovní nebo kulturní akce. Nově odpadá podmínka podávání alkoholických nápojů. A naopak se rozšířila možnost, kam na veřejně přístupných místech lze zakázat přístup. Platí však, že to může být spojeno jen s delikty, kde hraje roli alkohol či jiné toxikomanie, přestupky proti veřejnému pořádku a proti občanskému soužití.

Jde tedy o to, předcházet nezákonným jednáním na dalších místech, jako jsou konkrétní ulice, prostranství před obchody, parky či blízké okolí restaurací a podobně, kde se pachatel často zdržuje a kde narušuje veřejný pořádek, občanské soužití či ničí majetek.

Jinými slovy: Pokud známá firma chodí s kamarády štamgasty do hospody, opíjí se a pak vyvádí a rozbíjí třeba pouliční lampy, bude možné mu k pokutě za takový přestupek také zarazit vstup do ulice k jeho oblíbené restauraci. Platí však, že zákaz je možné udělit nejdéle na jeden rok.

Co na to právník?

„Je to volání lidí po větším pořádku. I já vnímám to, že postih musí být adekvátní a musí toho dotyčného, jak já říkám, takzvaně bolet,“ říká JUDr. Dagmar Raupachová a dodává: „Ale pokud jde o vykázání z konkrétního místa, to bych považovala za sankci pouze na papíře, protože si neumím představit, jak by to mělo fungovat v praxi.“

Přestupek                              nyní nejvýš       nově až

Rušení nočního klidu                  1000 Kč               5000 Kč

Močení na náměstí                     1000 Kč               5000 Kč

Poškození turistické značky         1000 Kč               5000 Kč

Zakrytí obličeje na sport. utkání    1000 Kč              5000 Kč

Nepřipoutání se v autě                 2000 Kč              5000 Kč

Nepoužití autosedačky                 2000 Kč              5000 Kč

Překročení rychlosti v obci o 20 km/h   2500 Kč        5000 Kč

Řízení s mobilem v ruce               1000 Kč              5000 Kč

Poznámka: U mladistvých se tato pokuta v blokovém řízení snižuje na polovinu, tedy maximálně 2500 Kč.

annael ( 6. září 2015 14:56 )

Když to tak ve svých 73 letech zrekapituluji, tak za komunistů byla svoboda na úrovni té co mají zvířata v ZOO. A četnost sankcí vzhledem ke zlomku možností dění a činností oproti dnešku byla dost četná a někdy i za hloupost nesmyslně krutá až fatální.

zkzkz ( 6. září 2015 13:31 )

(Y) (Y)

zkzkz ( 6. září 2015 13:27 )

zkzkz ( 6. září 2015 13:25 )

bizon_pepa ( 6. září 2015 11:55 )

Zajímalo by mě, kdo změnu inicioval a kdo schválil.

Zobrazit celou diskusi