Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nevšedně krátká pieta za mrtvé dělníky: Ve Vilémově uctili památku obětí zříceného mostu

Autor: čad - 
4. září 2015
19:43

Krátkých pět minut trvalo v pátek takřka komorní odhalení pamětní desky čtveřici před rokem zříceným mostem zavalených dělníků ve Vilémově na Havlíčkobrodsku.

Se starostou obce Jiřím Lebedou a místním farářem, který desce požehnal, se u památníku sešly pouze dvě rodiny pozůstalých po obětech z Plzeňska a Karlovarska. Přestože policie nyní slibuje, že viník tragédie bude v dohledné době konečně obviněn z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, Josef Novák (66), který na stavbě mostu přišel o svého syna (35), je skeptický.

„Cítím se hrozně blbě! Přišel jsem tady o kluka, mám dojem, že vše se hraje do autu,“ tvrdil Blesku jen s obtížně potlačujícími slzami v očích. Jeho syn si tenkrát na stavbu odskočil jen na výpomoc, na pouhé dva dny.

Už nikdy se však domů k rodičům, své ženě a malému Filípkovi (3) nevrátil. „Je to rok a nikdo z firmy se nepostaral o jeho rodinu,“ říká smutně stále zdrcený otec. Obec, když se nikdo se účastněných stavebních firem k podobnému aktu neodhodlal, nechala památník postavit.

Přišel ji na rovných 32 tisíc korun. „Obec nezchudne! Domnívám se, že je to lidská slušnost, když se tu něco takového stalo,“ uvedl starosta Lebeda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

majojo ( 4. září 2015 20:51 )

A co jste bulváři čekali - jako než tam doběhne Zápal nebo Čížek s foťákem?

batohm ( 4. září 2015 20:21 )

To stačí ! Hlvně že si vzpomenuli. Tátovi chodím jednou za rok na jednu minutu.

Zobrazit celou diskusi