Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Finanční správa chce zatnout tipec podvodům s DPH. Pomůže kontrolní hlášení?

Stát přichází o obrovské sumy
Stát přichází o obrovské sumy  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, sou - 
3. září 2015
05:57

Finanční správa odkryla vůbec největší případ krácení DPH. Dvě firmy obraly stát o 4,5 miliardy. Z nich se správě podařilo zajistit jen malou část, na druhou stranu díky odhalení nedošlo k vyplacení téměř čtvrt miliardy na odpočty. Od nového roku by se na takové případy mohlo přijít hned v zárodku - díky takzvanému kontrolnímu hlášení. Navíc by se mělo jednat o novele zákona, která by umožnila zveřejňovat jména podobných podvodných firem.

Finanční správě se na kontech dvou podniků podařilo zajistit zhruba 160 milionů korun. Díky odhalení nedošlo ani k vyplacení nadměrného odpočtu DPH ve výši téměř čtvrt miliardy korun. „Především se zabránilo dalším podvodům a neoprávněnému čerpání nadměrných odpočtů ze státního rozpočtu,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Správa zahájila kontrolu firem na základě své vyhledávací činnosti. Prověřované společnosti měly jen velmi omezené vlastní finanční zdroje a prostředky potřebné na jejich provoz tvořily právě především nadměrné odpočty DPH. Právě na dani se v Česku odhadují úniky v částce zhruba 80 miliard korun.

Případný podvod od ledna odhalí kontrolní hlášení

Ministr financí Andrej Babiš i generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček se shodli, že v boji proti těmto podvodům výrazně Finanční správě pomohou tzv. kontrolní hlášení DPH. Ty budou muset firmy pravidelně podávat od příštího roku. „Hlášení výrazně usnadní práci a vlastně odkryjí strukturu případného podvodu. Nyní na tom musí analytici Finanční správy složitě pracovat," uvedl Janeček.



Kontrolní hlášení bude mít v takovýchto případech zcela zásadní roli. Podvod bude odhalen prakticky hned ve svém zárodku. Finanční správa totiž bude mít potřebné údaje k dispozici v reálném čase. Právě rychlost získání uvedených údajů a jejich přesná forma pro podání budou klíčové pro analýzy, na jejichž základě bude možné rozkrýt složité podvody a předejít právě neoprávněnému vyplácení nadměrných odpočtů DPH.

„Data vykázaná v kontrolním hlášení u dodavatele budou vzájemně ,párována‘ s daty vykázanými v kontrolním hlášení u odběratele, a to s využitím sofistikovaných softwarů,“ upřesnila Petlachová. Správce daně tak bude mít v aktuálním čase k dispozici přesné údaje o tom, kde v řetězci není přiznána daň nebo kde je nárokován nadměrný odpočet z fiktivních faktur.

Finanční správa chce změkčit mlčenlivost ohledně podvodných firem

Finanční správa připravuje novelu zákona, která by umožnila sdělovat jména firem, které se dopustily daňových podvodů nebo neplatí daně. „Novelou by se změkčila mlčenlivost daňové správy. Mimo jiné je to i požadavek měst a obcí, aby se dostaly k informacím, kdo nezaplatil daň z nemovitosti," uvedl Janeček. Uvedená daň je 100procentním příjmem obcí. 

Při takzvaných karuselových podvodech se zboží opakovaně přeprodává, čímž se zvyšuje DPH. Firma, která by daň měla zaplatit, ji neodvede a další firma v řetězci si nárokuje odpočet daně od státu. „Stát tak vydává, ale nedostává," sdělila Petlachová s upozorněním, že jde o zjednodušený popis karuselového podvodu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi