Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Že houby nerostou? Omyl! Houbařka Martina nasbírala 110 hřibů za hodinu

Autor: rc, vet - 
2. září 2015
20:39

Pokud jste vášnivý houbaři, tak ihned vyrazte do lesa! Podle mykologů je teď nejlepší doba, kdy můžete naplnit košíčky až k okraji. Důkazem, že v lese je hub jako máku, je houbařka Martina Vaculová (27). Ta v lesích u Karlových Varů nasbírala během hodiny neuvěřitelných 110 hřibů!

„Jsou to houbové orgie!“ říká nadšeně Martina Vaculová deníku Aha!. Vášnivá houbařka se vydala v Karlových Varech do lesa a během hodinky ulovila 110 hřibů!

O hojnosti hub mluví i mykolog Jiří Baiera, podle něho je nejvíc hub v Krušných horách a na právě na Karlovarsku. „Nad tímto územím přešlo pár studených front a tvořily se tam lokální srážky z tepla spojené s bouřkami. V místech, kam se bouřky trefily, houby jsou,“ objasňuje meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu deníku Aha!.

Houbařské žně na Karlovarsku zažila i Naděžda Jahůdková (53). Ta přijela na západ Čech ze Zlínska na dovolenou. S manželem si vyrazili na procházku k tenisovým kurtům v Březově a tam je čekala překvapení v podobě několika hřibů. „Nejprve jsem zahlédla masáka. Než jsem stačila zavolat ostatní, aby se podívali, už jsem viděla jednoho hřiba, pak dalšího a pak už jsme jen sbírali,“ říká nadšeně houbařka deníku Aha!.

Houby by však měly vykouknout i na jiných místech Čech. Pokud jste z Vysočiny, jižních Čech nebo z Plzeňska, nemusíte smutnit, že u vás nerostou. Ve čtvrtek meteorologové v těchto místech očekávají příchod deště, což je pro houbařské žně zapotřebí. O víkendu by tedy v těchto místech měly houby vykouknout.

Déšť by měl po víkendu pokračovat na celém území, takže i následující víkend se z lesa nevrátíte s prázdnou.

Další víkend budete mít poslední možnost odnést si domů plné košíky. „Pak bude opět polojasno a teploty půjdou zase až k 28 stupňům Celsia. Vše směřuje k tomu, že do konce září bude spíše sucho,“ dodává Honsová deníku Aha!

 

 

ruudazvostravy ( 2. září 2015 20:57 )

Jesy rostou houbi,to může bejt každýmu u pr*dele,ale že tady nenapýšou vo tom Mechykánovy,kerej má čů*ráka aš po kolena a je s toho na vjetvy.To bi sy tady u toho přýtomný dámi aspoň štrejchli,kerí maj doma mrzáka s tkaničkou.

Zobrazit celou diskusi