Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babišův nový recept: Konec tajností s firmami, které podvádí

Ministr financí Andrej Babiš má plán, jak zamezit daňovým únikům. (Ilustrační foto)
Ministr financí Andrej Babiš má plán, jak zamezit daňovým únikům. (Ilustrační foto)  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, kle - 
2. září 2015
12:58

Finanční správa chce změkčit mlčenlivost ohledně podvodných firem. Připravuje novelu zákona, která by umožnila sdělovat jména podniků, které se dopustily daňových podvodů nebo neplatí daně.

O chystané novele informoval generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). V současné době finanční úřady nemohou jména těchto firem zveřejňovat.

Janeček přitom poukázal na doposud největší případ krácení daně z přidané hodnoty. Při obchodech s drahými kovy i mimo Českou republiku firmy neoprávněně získaly 4,5 miliardy korun. Finanční správa podala kvůli podvodu trestní oznámení.

„Novelou by se změkčila mlčenlivost daňové správy. Mimo jiné je to i požadavek měst a obcí, aby se dostaly k informacím, kdo nezaplatil daň z nemovitosti,“ uvedl Janeček. Uvedená daň je 100procentním příjmem obcí.

Babiš konečně našel velký karusel

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se s Janečkem shodl, že v boji proti podvodům pomohou Finanční správě výrazně takzvaná kontrolní hlášení DPH. Ty budou muset firmy pravidelně podávat od příštího roku.

„Hlášení výrazně usnadní práci a vlastně odkryjí strukturu případného podvodu. Nyní na tom musí analytici Finanční správy složitě pracovat,“ uvedl Janeček.

Rekordní mnohamiliardový daňový podvod fungoval na principu opakovaného přeprodávání zboží. Při těchto takzvaných karuselových podvodech se zvyšuje DPH. Firma, která by daň měla zaplatit, ji neodvede a další firma v řetězci si nárokuje odpočet daně od státu.

„Stát tak vydává, ale nedostává,“ sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová s upozorněním, že jde pouze o zjednodušený popis karuselového podvodu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 2. září 2015 19:30 )

Kdopak se tu ještě přizná k tomu, že největšího zloděje, podvodníka a tuneláře volil a že je tak blbej, že mu doteď nedošlo, ani při dostupnosti informací, včetně těch zveřejněných dávno před volbama, co je Babíš za gaunera?

e.44 ( 2. září 2015 19:05 )

To že jseš tramping blbej, už je tu všeobecně známo, dalších důkazů netřeba

e.44 ( 2. září 2015 17:14 )

Na internetu. Jde o oficiální data. Odkazy byly v jedné starší diskusi týkající se Babiše. Zkoukla jsem je, bohužel nezarchivovala, takže musíš hledat, já na to čas nemám.

jarek.podlaha ( 2. září 2015 16:14 )

Mohu se zeptat, kde jsou tyto zmíněné seznamy dostupné?

e.44 ( 2. září 2015 14:36 )

Takže firmy budou zatížené další legislativou, budou dělat vlastně práci za finančák, nic z toho nebudou mít, jenom další zatěžující hromadu papírování. Byrokratům na finančáku to ulehčí práci, respektive jí budou mít míň, ale rozhodně jim kvůli tomu nehrozí snížení platů, to spíš se kolem toho vymyslí nějaká klička díky které budou mít ty platy ještě větší. Zároveň tento krok popírá prospěšnost EET. Při zavedení funkčního modelu EET by tento krok byl jednoznačně nepotřebný. Jenže v Chorvatsku, Babišově vzoru, je EET na prd a jediné co přinesla je právě až obludný růst dalšího nesmyslného papírování pro firmy a plošné vysoké zdražení všeho. A to odtajnění? Vždyť sám Babiš by musel hodně vysvětlovat. Třeba to jak je možné, že v žebříčku nejvíce výdělečných firem je na špici a v žebříčku výše odváděných daní skoro až na chvostu.

Zobrazit celou diskusi