Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec obávaného vymahače. Přerovský exekutor Vrána rezignoval

Tomáš Vrána, jeden z nevytíženějších exekutorů v Česku, rezignoval
Tomáš Vrána, jeden z nevytíženějších exekutorů v Česku, rezignoval  (Autor: Antiexekuce.estranky.cz)
Autor: ČTK, kle - 
2. září 2015
11:50

Jeden z nejvytíženějších exekutorů v Česku rezignoval. Tomáš Vrána opustil dlouholetou funkci ve svém přerovském úřadu, exekutorskou činnost ukončí příští rok v březnu. O jeho odvolání usiloval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO).

O Vránovo odvolání usiloval ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který na přerovského exekutora v polovině května kvůli četným stížnostem podal kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Rozhodl jsem se pro tento krok (rezignaci) po zralé úvaze. Jsem již unaven neustálým mediálním tlakem a útoky vůči mé osobě. Od samého počátku exekutorského úřadu se snažím pracovat tak, abych v maximální míře přispěl k co nejvyšší vymahatelnosti neuhrazených pohledávek. Dnešní doba však není těmto snahám příznivě nakloněna,“ uvedl Vrána.

Až příliš stížností na přerovské exekutory

Vrána stojí v čele přerovského exekutorského úřadu od roku 2001. V pozici soudního exekutora zůstane do 31. března 2016, kdy exekutorský úřad převezme nástupce vzešlý z výběrového řízení organizovaného Exekutorskou komorou.

„Svůj mandát budu vykonávat s maximálním nasazením až do dne, kdy úřad předám svému nástupci. Předání úřadu je vzhledem ke stovkám tisíc rozpracovaných exekučních kauz mimořádně náročné a vyžaduje několikaměsíční důkladnou přípravu,“ zakončil exekutor.

Ministerstvo spravedlnosti podání kárné žaloby na Vránu v květnu zdůvodnilo tím, že se množí stížnosti na činnost přerovského exekutorského úřadu.

Jeho pracovníci podle ministerstva například vstoupili do rodinného domu, který byl určen k dražbě, i bez přítomnosti jeho majitele. Prohlídky se zúčastnili zájemci o tuto nemovitost. Podle přerovského úřadu je ale tento postup obvyklý a exekutoři prý zákon neporušili.

Exekutorský úřad Přerov zahájil činnost v roce 2001 a patří mezi tři největší instituce zaměřené na vymáhání pohledávek v republice. Přibližně 70 procent exekucí provádí na Moravě a 30 procent v Čechách. Zaměstnává zhruba dvě stovky lidí a ročně provede několik desítek tisíc exekucí.

sairait ( 2. září 2015 12:38 )

tak doufejme že ho nepřejede auto, nebo se mu nestane nějaká jiná bolestivá nehoda, když sem bulvár dal i jeho fotku

lug70 ( 2. září 2015 12:37 )

Vrána je sice bezpáteřní gauner, ale horší jsou ti, co mu to řádění umožnili, tzn. politici.

typos ( 2. září 2015 12:36 )

***

bizon_pepa ( 2. září 2015 12:35 )

Taky mi pripada vic jako lupic nez jako exekutor.

Zobrazit celou diskusi