Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti se vyhýbají školním toaletám: Chybí soukromí, výzdoba i hygienické potřeby

Toalety na českých školách nejsou zrovna vzorem pohodlí (ilustrační foto)
Toalety na českých školách nejsou zrovna vzorem pohodlí (ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Andrea Ulagová - 
2. září 2015
06:20

Pokud máte špatné vzpomínky na školní toalety, tak vězte, že situace se příliš nezlepšila. Problémy se zavíráním dveří, nedostatek hygienických potřeb, téměř žádné soukromí – s tímhle se musí potýkat většina dětí na českých školách. Vychází to z průzkumu výrobce hygienických potřeb.

Nedostatečné soukromí při používání toalet ve školách, kdy ani nejdou zavřít dveře, potvrzuje necelá polovina dotázaných ředitelů základních škol. Děti raději odkládají návštěvy toalet, méně pijí a podle psychologů čekají s vykonáním potřeby na doma, nebo odchází v průběhu výuky, což učitelé neradi vidí.

„I přes nepravdivé mýty o ‚prasknutí‘ močového měchýře může odkládání
návštěvy toalety, zejména při dlouhodobém opakování, vést až k poruše vyprazdňování močového měchýře, která může vyžadovat i odbornou léčbu. Navíc zvyšuje i riziko výskytu močové infekce,“ uvedl Jan Pokorný, primář urologického oddělení nemocnice v Karlových Varech.

Nulová výzdoba, nedostatečná kapacita

To, že se na dámských toaletách vždy tvoří fronty, je terčem mnoha vtipů, ale děje se to i na školách. Dívky si pak nestíhají odskočit během přestávky a odchází právě při hodinách. Většina ředitelů uvedla, že kapacity nemůže navýšit z důvodu nedostatku finančních prostředků.

Přes 80 % ředitelů také přiznalo, že na toaletách a umývárnách není žádná výzdoba. Prioritou bývá hlavně čistota. „Pro děti na základní škole je totiž důležitá i určitá míra přívětivosti prostředí, které sekundárně vyvolává pocit bezpečí. Děti se zpravidla necítí dobře v prostředí, kde jsou pouze holé bílé stěny, to na ně někdy může působit dokonce až depresivně,“ říká Jana Zapletalová z Asociace školních psychologů.

Děti si neumí mýt ruce

Podle ředitelů některé děti přicházejí do školy, aniž by měly řádně osvojené základní hygienické návyky, a to zejména mytí rukou před jídlem nebo po použití toalety. Podle psychologů děti odkoukávají návyky zejména od rodičů. „Vzhledem k tomu, že hovoříme o návycích, je třeba počítat s tím, že je musí rodiče potomkům vštěpovat, a to vyžaduje důslednost. Bohužel právě ta ve výchově často chybí,“ vysvětluje Zapletalová.