Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rarita v Česku: Vzácné medvědice Gul a Zuchro poprvé v novém domově

Autor: hra - 
31. srpna 2015
20:56

Vzácné medvědice plavé Gul (6) a Zuchro (10) si včera poprvé prohlédly svůj nový domov. Výběh v Zoo Ohrada v Hluboké budou už zakrátko sdílet se svým ženichem Altajem, který na jih Čech přijel před rokem.

„Jejich příchodem vznikla jediná chovná skupina medvědů plavých v Evropě. Jsou tak vzácní, že je nechovají žádné zoologické zahrady v Americe ani v Africe,“ uvedl zoolog Ivan Kubát.

Huňaté krásky, které se v překladu jmenují Kvítek a Nádherná, přijely před měsícem z Dušanbe z Tádžikistánu a až dosud byly před veřejností ukryty. Pobývaly totiž v karanténě. A jak se jim v novém výběhu líbilo? První procházka trvala sotva půl hodinky. Proběhly se, očichaly květiny, obešly kmeny několika smrků, koupel ale v tropickém dni vynechaly. A když na vlastní kůži zjistily, že v ohradníku je elektrické napětí, raději se schovaly.

„Medvědice se zatím se svým ženichem Altajem seznamovaly jen přes mříže. Zatím to vypadá tak, že medvěd má větší zájem o Gul. Odhaduji, že do dvou měsíců už bychom mohli zvířata pustit k sobě,“ řekl Kubát.

Medvědice poprvé ve výběhu

Dvě samičky vzácného medvěda plavého Gul a Zuchra dnes poprvé prozkoumávaly výběh.

Posted by Zoologická Zahrada Ohrada on 31. srpen 2015

Medvěd plavý

- Poddruh medvěda hnědého, který se vyskytuje pouze v horských masivech střední Asie.

- Je to převážně býložravec, dožívá se kolem 50 let věku, samec může vážit až 300 kg.

- Žije převážně v oblastech, kde je válečná zóna, je tam loven a nikdo nezná jeho přesné počty ve volné přírodě, proto je velmi vzácný i v zoologických zahradách.

- V Evropě je chován kromě hlubocké zoo pouze v některých zoologických zahradách států bývalého Sovětského svazu.

- Jeho kůže byla ještě nedávno zaměňovaná za ostatky bájného yettiho. Teprve výzkum DNA potvrdil, že jde o medvěda plavého.

naidka ( 31. srpna 2015 21:31 )

Konečně milý a oddechový článek.

Zobrazit celou diskusi