Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Alexej Stachanov zas až takový „stachanovec“ nebyl

Ruský horník Alexej Stachanov před 80 lety (31. srpna 1935) dokázal během jedné šestihodinové směny narubat - jak tvrdila sovětská propaganda - přes sto tun uhlí a tím překonat normu o 1400 procent.
Ruský horník Alexej Stachanov před 80 lety (31. srpna 1935) dokázal během jedné šestihodinové směny narubat - jak tvrdila sovětská propaganda - přes sto tun uhlí a tím překonat normu o 1400 procent.  (Autor: Wikipedia)
Autor: ČTK - 
29. srpna 2015
12:11

Jako stachanovec se již několik generací z nadsázkou označuje pilný a tvrdě pracující člověk. Za tímto označením, které si vysloužila například i česká fotbalová legenda Pavel Nedvěd, stojí ruský horník Alexej Stachanov, který před 80 lety, 31. srpna 1935, dokázal během jedné šestihodinové směny narubat - jak tvrdila sovětská propaganda - přes sto tun uhlí a tím překonat normu o 1400 procent.

Výkon Stachanova tehdy vzbudil vlnu úžasu a do té doby neznámý horník se stal miláčkem komunistického režimu se všemi možnými poctami. Iniciátor stachanovského hnutí usilujícího o stálé zvyšování produktivity práce se stal novým, povinným vzorem pracujících ze všech koutů sovětského impéria. A v prosinci 1935 to dokonce dotáhl až na titulní stránku časopisu Time.

O 53 let později však sovětský tisk přiznal, že to bylo všechno trošku jinak. Na Stachanova, o němž se v dobách jeho slávy psaly vědecké publikace, ve skutečnosti pracovalo mnoho dalších horníků za použití nejlepší možné techniky. "Mohl to být kdokoliv jiný, v poslední fázi nerozhodovala osobnost vybraného horníka, ale nová technologie," citoval v roce 1985 americký list The New York Times hornického komunistického předáka Konstantina Petrova.

Alexej Grigorjevič Stachanov se narodil 3. ledna 1906 v ruské Orelské oblasti. Původně se jmenoval Andrej, ale chybou v komunistickém tisku do dějin vstoupil jako Alexej. Ve dvaceti letech odjel do Kadijivky v Donbasu, která leží na území dnešní Ukrajiny, a začal zde pracovat nejprve se sbíječkou na povrchovém pracovišti, později si udělal hornický kurz. Slavným se stal ve svých 29 letech. Pět a tři čtvrtě hodiny a 102 tun uhlí, které narubal 31. srpna 1935, to bylo něco neslýchaného. V září téhož roku si ještě přidal rekord ve dvojici, kdy se svým parťákem údajně vytěžili 227 tun uhlí. Ze Stachanova se stala celebrita.

Rozsáhlý článek časopisu Time s názvem Hrdina práce v roce 1935 konstatoval, že světové slovníky mají po pětiletce, OGPU (tajná policie) nebo kulacích další pojem pocházející z Ruska: hnutí stachanovců. Time také tehdy popsal i stinné stránky propagandistické akce sovětských komunistů. Na pracovištích totiž údajně docházelo k vraždám výkonných "stachanovců", aby se nezvyšovaly normy.

Pověstná a hojně zmiňovaná je také historka o setkání Stachanova s reportérkou The New York Times Milly Bennettovou, která ho zvala do Spojených států. "To je snazší navštívit v Moskvě Stalina. Vaši dělníci by mě zbili, protože bych jim narušil všechny normy," odpověděl jí údajně Stachanov, jehož činy sovětský diktátor Josif Stalin označil za "jednu z nejskvělejších stránek sovětské historie".

Po úspěchu Stachanov vstoupil do strany, odjel do Moskvy a jeho kariéra začala strmě stoupat. V letech 1936–1941 studoval na Průmyslové akademii v Moskvě a během války byl nejprve ředitelem jednoho z dolů v kazašské Karagandě a v roce 1943 nastoupil na sovětské ministerstvo uhelného průmyslu. Na ministerstvu vydržel do roku 1957 a poté nastoupil do podnikové sféry, kde setrval až do odchodu do důchodu v roce 1974.

V Moskvě dostal Stachanov luxusní byt a získal kdejaké ocenění, včetně Hrdiny socialistické práce. Byl také poslancem Nejvyššího sovětu, ale v závěru jeho života se již na slavného horníka začalo zapomínat. A v Moskvě také začal pít. "Ten ale moc pil, stejně jako jeho žena a dcera," vzpomínala kdysi jedna obyvatelka prominentního domu sovětských komunistů, kde Stachanov žil.

Zemřel 5. listopadu 1977 v zapomnění v psychiatrické léčebně, kam se dostal kvůli alkoholismu. O rok později bylo na jeho počest přejmenována Kadijivka na Stachanov.

Před pěti lety se objevily ve světových médiích včetně BBC zprávy o tom, že zdánlivě nepřekonatelný "rekord" Stachanova překonal o 38 tun ukrajinský horník z Donbasu Serhij Šemčuk. Jako zdroj tehdy posloužil podnikový věstník daného dolu.

djaba ( 31. srpna 2015 17:58 )

A moje matička v tom roce měla sedm stovek hrubého, babka dostávala důchod skutečně dvě stovky .Jelikož jsem zjara vyklízel pozůstalost , koukal jsem jako blbý idiot na tehdejší výplatní pásky a jako v ůl ,četl výše příjmů i další doklady , protože to matička schovávala jako poklad .Později např. v r. 1985 tatík bral sedmnáct a matička dvanáct stovek hrubého a babka měla šest stovek .Přátelé nelžu ,jsem ročník 1960 .

tgbg ( 30. srpna 2015 10:37 )

Djaba má naprostou pravdu. Dělníci(a nejenom oni) byli v komunismu naprostí žebráci. Moje babička měla naspořenou penzi a její důchod byl 1400Kč. Komunističtí zločinci ji ho po měnové reformě vzali a milostivě jí dali 200Kč. Přeji všem komunistickým lumpům takový důchod.

tgbg ( 30. srpna 2015 10:31 )

Byl to jenom další ruský okupant přesunutý na Ukrajinu. Rusáci se vždycky dobře uměli přesunovat tam, kde bylo co ukrást a vychlastat.

kimbe ( 29. srpna 2015 18:16 )

 A kčemu mu byl jeho podvod (o tom se šeptalo hned) s načerno pozvanými pomocníky a novou technologíí dobrý ? Druhý den dostal zařízený byt a privilegia.Pak už na práci nešáhl. Stal se z něj opilec a sběratel politických funkcí. Umřel v blázinci.

e.44 ( 29. srpna 2015 14:35 )

O co ti jde? Plat i ceny odpovídají realitě.

Zobrazit celou diskusi