Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

HPV virus: plíživý zabiják, o kterém se málo ví

HPV virus: Víte, co způsobuje?
HPV virus: Víte, co způsobuje?  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: Andrea Ulagová - 
29. srpna 2015
07:40

HPV virem je podle primáře Petra Kolka z Gynekologicko-porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice nakažena naprostá většina populace. Většina z nás ani netuší, co je HPV vir a co všechno způsobuje. Řada lidí to ani vědět nemusí. Bohužel u některých jedinců může tento virus například spustit rakovinu děložního čípku, rakovinu penisu nebo hrtanu.

Většina lidí díky rozsáhlé kampani ví, co je rakovina děložního čípku a že proti ní existuje očkování, určené zejména pro dívky od 13 let.

Méně lidí ví, že je to jediná rakovina, o které víme, jaký vir ji způsobuje. Jedná se o HPV viry, kterými se v průběhu života nakazí až 80 % žen. Vir se navíc dá velmi těžko rozpoznat. Přenašeči jsou jak ženy, tak i muži a nejčastěji se přenáší pohlavním stykem.

"HPV vir napadá sliznici, kůži, děložní čípek, stěnu pochvy, močové trubice, ale také penis a konečník," varuje primář Petr Kolek.

Dá se vůbec HPV virům bránit? Je očkování určeno skutečně jen mladým dívkám? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v našem studiu Blesk.

Video Studio Blesk - gynekolog (opravený popisek) - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Více o HPV viru čtěte ZDE

kaisser ( 31. srpna 2015 21:33 )

toto je teprve novinka http://adf.ly/1NWVi9

nicka ( 29. srpna 2015 07:46 )

Znám případ kdy se žena nakazila při prohlídce v nemocnici, po propuknutí ji tamní kapacita řekla, že by bylo dobré si to nechat odstranit z kosmetických důvodů. Nepřikládala tomu důležitost a za pár let propukla rakovina.

Zobrazit celou diskusi