Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Změny ve školství: Děti povinně do školek, docházka se prodlouží na 10 let

Ministryně školství Kateřina Valachová
Ministryně školství Kateřina Valachová  (Autor: Pecak Křivánek)
Autor: simao - 
28. srpna 2015
16:10

České školství čeká převratná změna. Pokud tenhle návrh projde, povinná školní docházka se prodlouží z devíti na deset let. Nejde však o to, že by do základních škol byla přidána 10. třída. Počítá se s povinností dávat na 1 rok děti do školek. Ministryně školství Kateřina Valachová pak veřejnost seznámila i s novinkami týkajícími se již nadcházejícího školního roku, který klepe na dveře.

„Ve všech evropských zemích převažuje model desetileté povinné školní docházky a osvědčuje se. Většina rodičů posílá děti na poslední rok do mateřské školky už teď. Je však potřeba zařadit tam všechny. Je to totiž také krok, který podpoří začlenění dětí ze sociálně znevýhodněných rodin do společnosti,“ zdůvodnila návrh na desetiletou povinnou školní a předškolní docházku v MF DNES ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Návrh také počítá s tím, aby se školky připravily nejen na povinnost přijímat všechny pětileté děti, ale také ty tříleté, jejichž rodiče o to budou stát. Valachová chce změny prosadit již od školního roku 2016/17. Změna je součástí novely školského zákona. Vedle toho Valachová v pátek vystoupila i na tiskové konferenci, kde oznámila změny pro školní rok 2015/16, který začne již za několik málo dní.

Více peněz do sportování dětí

Jednou z hlavních změn má být více sportovních možností pro děti. „Máme vyjednáno celých 500 milionů korun pro sportování dětí a mládeže v následujícím roce,“ prozradila na tiskovce Valachová. Vyšší částkou chce také podpořit mládežnické organizace – skauty, pionýry, turistické oddíly, domovy mládeže.

„Současně jsme odstartovali ve 170 školách projekt, který umožní sportování dětí ve školních družinách, což je pro mě velmi důležité,“ upozornila ministryně školství. Vyjednala kvůli tomu i další finanční prostředky pro učitele tělocviku. Učitelé, zapojení do tohoto projektu, dostanou navíc 250 korun za hodinu.

Úpravy platů učitelů

Kolem peněz se přitom točí značná část páteční tiskové konference. „Dobrou zprávou pro učitele je, že v nadcházejícím školním roce jsme vyjednali prostředky pro navýšení platů o 3 procenta,“ oznámila ministryně. Označila to za napravení dluhu z minulosti – toho, že se naposledy plat učitelů navýšil jen o něco málo více než jeden a půl procenta. Označila to za ostudu.

Vedle toho budou také upraveny tabulkové platy zkušených učitelů. Valachová pak chce bojovat i za to, aby skončila praxe, kdy jsou učitelé a učitelky k poslednímu červnu na prázdniny propouštěni. „Došli jsme k číslu, že takto je pravidelně postiženo cca 3 tisíce učitelů,“ zhrozila se ministryně.

msml20 ( 28. srpna 2015 16:37 )

Nová paní ministryně opět jako nový politik přesune co je na levé straně na pravou, změní povinnou školní docházku navýšením o jeden rok atd. To už tady bylo. Kvalita školství se změní kvalitní výukou následně kvalitních učitelů. V žádném případě jedním rokem delší docházky. Nechce povinnou maturitu z matematiky, zřejmě jako našprtaná právnička s ní měla problémy. Maturanti musí mít přeci přibližně stejnou úroveň, liší se studiem odborných předmětů. Přemýšlí vůbec jak dlouho se tam v křesle ohřeje? Bývalý pan ministr tam zrovna dlouho nebyl, byť měl dobré nápady.

Zobrazit celou diskusi