Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Revoluční lék na cukrovku? Chrání srdce i cévy, pomáhá v hubnutí

Čeká nás revoluce v léčbě cukrovky?
Čeká nás revoluce v léčbě cukrovky?  (Autor: karel kopáč, profimedia)
Autor: Iva Dvořáková, ula - 
28. srpna 2015
05:57

Cukrovka představuje velký zdravotnický problém. U nás jí trpí přibližně osm procent populace. Choroba urychluje kornatění tepen a způsobuje infarkt nebo mrtvici. Nyní se ale diabetikům zřejmě blýská na lepší časy. Naději by mohl přinést nový lék.

Před několika dny byly uveřejněny částečné výsledky velké studie nové léčby pacientů s diabetem 2. stupně. „Naznačují mnohem lepší výsledky z hlediska rizika kardiovaskulárních onemocnění,“ řekl Blesku odborník Jan Šoupal ze 3. interní kliniky VFN v Praze.

„Pokud by se výsledky skutečně potvrdily, může to znamenat revoluční změny v léčbě cukrovky,“ dodal diabetolog s tím, že léky z této skupiny jsou dostupné i u nás a diabetologové už je svým pacientům podávají. „Při této léčbě lze očekávat i mírnou redukci hmotnosti pacientů,“ uzavírá Šoupal.

Kolik lidí v ČR trpí cukrovkou, jaké jsou její následky, a další podrobnosti o revolučním léku se dozvíte v rozhovoru:

Video Nová léčba diabetu? - Andrea Ulagová, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...
 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarekshark ( 16. září 2015 23:37 )

Dneska uprchlici,zejtra radikalni muslimove,co nam budou rezat palice.

vjansky ( 16. září 2015 10:53 )

Farmaceutické formy jen třískají prachy, není jejich cílem opravdu uzdravit.. bo z koho bych pak měli příjem že? A co se uprchlíků týče, že by důvod pro větší "kontrolu" obyvatel?? Doporučuji pročíst, dokud je ještě čas: http://albafos.wbs.cz

dfghjk ( 28. srpna 2015 10:30 )

Proč není dikuse pod žádným článkem o uprchlících? Chtěl jsem jim vyjádřit svoji solidaritu a apelovat na ostatní, aby se k nim chovali vstřícně. A taky odsoudit způsob, jakým se rozhodli řešit tento problém Rumuni - viz ten kamion s udušenými v Rakousku. A nemám kde.

Zobrazit celou diskusi