Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Koh-i-noor se vrací z Asie do Česka: Číňané chtěli už moc vysoké mzdy

Značka Koh-i-noor patří mezi nejslavnější české značky. Teď se vrací zpět domů.
Značka Koh-i-noor patří mezi nejslavnější české značky. Teď se vrací zpět domů.  (Autor: Jana Ulrichová/Blesk)
Autor: ČTK, kle - 
26. srpna 2015
13:21

Přibližně stovka dělníků přijde o práci v továrně Koh-i-noor v Číně. Jeden z nejslavnějších výrobců výtvarných potřeb stahuje po 11 letech výrobu zpátky do České republiky. Důvodem jsou stále se zvyšující mzdové náklady čínských dělníků a propad na exportu do Ruska.

Firma v Číně vyráběla především levnější výrobky, určené zejména pro asijský trh a pro hypermarketové řetězce. „Stoupající mzdové požadavky společně s neustále se zpřísňující evropskou legislativou a složitým logistickým plánováním výrobu značně komplikovaly,“ uvedl k uzavření výroby předseda správní rady holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza. Zároveň s tím se propadl odbyt prodeje v sousedním Rusku.

Číňané začali být drazí

Slavný světový výrobce pastelek a tužek začal přesouvat výrobu z Česka do Číny v roce 2004. Šlo přitom o podstatnou část roční produkce asi 150 milionů tužek, zejména levnějšího zboží široké spotřeby. Nyní, když stoupá cena a hodnota práce v Číně, stahuje firma výrobu zpět do České republiky.

O práci v Číně přijde asi stovka lidí, převážně v dělnických profesích. Podle Břízy je hlavním důvodem zrušení tamní fabriky zachování pracovních míst v České republice. „Z Číny se ale rozhodně nestahujeme, zůstane tam působit naše obchodní firma zajištující distribuci pro asijské trhy,“ dodal Bříza.

Dřevo na pastelky ze Sibiře poputuje do ČR

Podle mluvčího společnosti Martina Doležala se změna dotkne také zpracování dřeva, ze kterého se budou pastelky pro asijský trh vyrábět. „Koh-i-noor dováží dřevo z ruské Sibiře. To, které se doposud vozilo na zpracování do Číny, se bude nově vozit do České republiky,“ sdělil Blesku.

Na čínském trhu má značka Koh-i-noor Hardtmuth tradičně silné postavení. Nejžádanější jsou tam však umělecké a luxusní produkty vyráběné v České republice. Nejprodávanějším produktem v Číně jsou vodou rozmývatelné pastelky řady Mondeluz.

Slavná značka se vrací domů

Koh-i-noor, jehož historie se píše od roku 1790, každý rok vyrobí více než 250 milionů psacích potřeb. Firma je jedním z nejstarších výrobců výtvarných, školních, hobby a kancelářských potřeb na světě. V současné době je vůbec největším výrobcem svého druhu ve střední a východní Evropě.

Ochranná známka KOH-I-NOOR byla poprvé zaregistrována v roce 1894 a dnes je chráněna v 73 zemích světa. Společnost vyrábí a prodává více než 5000 různých produktů určených pro školní, kancelářské, technické a umělecké využití. Jejich popularita a dobré jméno značky však přitahují plagiátory a na trhu se často objevují falzifikáty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horstfuxteleshop ( 26. srpna 2015 16:56 )

česká tělník topra tělnik a chlávně laciná tělník, on vyzrobit ten zparchantěla tuška skóro sadarmo a už s ní ani nepísať rozvojová kmeny v Áfrika, mi v Njemecku chechtala když vydět víplata od česka bambuko to mi v Njemecko ted plátyla emigrantum fětší kápesny než u fas v Tchesku praácující člofěka vidělala

Zobrazit celou diskusi