Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi zmizelí v Libanonu: Vezli výkupné pro uneseného Hrůzu?

Autor: Eva Pospíšilová - 
26. srpna 2015
05:00

Proč měla pětice Čechů, kteří zmizeli v Libanonu, u sebe statisíce dolarů? Podle zdroje Blesku zřejmě jeli vykoupit českého kuchaře Pavla Hrůzu, uneseného v Libyi. Nebo alespoň získat informace o jeho pobytu.

Jak Blesk informoval, pětice Čechů v Libanonu vyzvedla peníze zřejmě ze spících bankovních kont, která tu zůstala po pádu železné opony. Bývalé Československo totiž mělo s Libanonem velmi dobré diplomatické styky, které se snaží udržovat dodnes.

Bezpečnostní expert a bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor už pro Blesk připustil, že pokud skupina vezla peníze s sebou, byl cílem její cesty nejspíš byznys.

Jaký? Podle zdroje Blesku blízkého vyšetřovatelům případu šlo buď o snahu směnit hotovost za informace, nebo přímo o peníze na zaplacení výkupného. Náznaky, že jeli na pomoc kuchaři Pavlu Hrůzovi, který byl unesen 6. března z ropného pole v Libyi, se objevovaly už dříve. „Pohádce, že si elitní důstojník vzal dovolenou a odjel s někým do Libanonu, věří jen málokdo,“ tvrdí zdroje Blesku v narážce na složení zmizelé skupiny Čechů.

Jejím členem byl totiž i zkušený armádní zpravodajec a veterán z Afghánistánu Martin Psík. A na cestu byl opravdu vyslán, aby zde »splnil úkol«. Rovněž částka, kterou měli v Libanonu vybrat, se nápadně podobá sumě, o níž si únosci řekli za Rakušana a nadřízeného Hrůzy, který byl unesen spolu s ním.

České ministerstvo zahraničí ani tajné služby nechtějí případy kvůli probíhajícímu vyšetřování komentovat. Podle informací Blesku je nicméně jednou z vyšetřovacích verzí u zmizelých Čechů v Libanonu i loupežné přepadení.

Skupinu s vědomím, že má u sebe statisíce amerických dolarů, mohli zradit buď přímo únosci, nebo prostředníci ve vyjednávání o propuštění českého kuchaře z Vysočiny. V každém případě zřejmě stát takto přišel o značné peníze, i kdyby to bylo ze spícího konta v Libanonu. A právě proto se o ztracené hotovosti v Česku vůbec nemluví.

vladimir1950 ( 26. srpna 2015 10:32 )

Pokud vezli dostatečný "balík" už jsou nejspíš po smrti.. Jiná země, jiný mrav.. Ale ten blb, co tam na své riziko za tohle nestál, ikdyby to bylo jinak..

dfghjk ( 26. srpna 2015 09:59 )

To se mě neptej Blesku, ty máš přinášet odpovědi a ne se nás čtenářů ptát, to potom stojíš jako médijum za hov no.

vlasta1 ( 26. srpna 2015 09:33 )

Proč by za něho měli platit výkupné když měl možnost zemi opustit jako ostatní ale neudělal to pro peníze. Takže pouze jeho problém.

noza ( 26. srpna 2015 09:02 )

Pět chlapů jede se statisíci dolarů v kapse zachraňovat jednoho Čecha, takže to vypadá, že příští náš roční státní rozpočet padne na jejich záchranu. Fakt dobrý, zvlášť, pokud přijedou zpět pošahaní jako ty vrátivší se holky.

vrahrychtar ( 26. srpna 2015 08:23 )

voba 2 chcipnete do 3 dnu cechozmrti...

Zobrazit celou diskusi