Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Američan Dahlgren o krok blíž vydání Česku. Je podezřelý z čtyřnásobné vraždy

Autor: ČTK, zst - 
25. srpna 2015
19:02

Kevin Dahlgren, který údajně podle policie v roce 2013 zavraždil v Brně svou sestřenici, jejího manžela a jejich dvě děti, možná přeci jen stane před českými soudy. Americký soud totiž zamítl jeho odvolání proti vydání do Česka. Rozhodnout ale nakonec bude muset ministerstvo zahraničí USA.

Američan Kevin Dahlgren neuspěl v USA s odvoláním, kterým se bránil vydání do České republiky, kde je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy v Brně. Řekla to v úterý Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Celá záležitost ještě není u konce, podle ní se může Dahlgren ještě obrátit na soud vyšší instance s žádostí, aby jeho vydání pozastavil.

Soud v USA už dříve rozhodl, že byly podmínky pro vydání splněny. Dahlgren však celou situaci zkomplikoval a zpomalil tím, že podal v USA stížnost na legálnost své vazby, kde je od května roku 2013. I když ji soud letos v červenci zamítl, Dahlgren se odvolal a soud se jeho odvoláním ve spojitosti s vazbou nadále zabývá.

Dahlgren se totiž domníval, že nemůže být vydaný dřív, než bude rozhodnuto o legálnosti jeho vazby. Právě úterní soud rozhodl, že může být Američan do ČR vydán, aniž by se muselo čekat, jak dopadnou další soudy spojené s legálností jeho vazby.

„Přesto ještě Dahlgren nevyčerpal všechny možnosti a celá záležitost není u konce,“ upozornila Valentová. O vydání nakonec rozhodne americké ministerstvo zahraničí, které s ním musí souhlasit.



Dahlgren je podezřelý z toho, že v květnu roku 2013 zavraždil brutálním způsobem v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a živil se v České republice jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Podle policie jsou důkazy proti němu jasné. Stále však panují pochybnosti ohledně motivu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi