Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čechy trápí hluk. Nejvíc jim drásají nervy sousedské hádky

Čechy trápí hluk, hlavně hádající se sousedé (ilustrační foto)
Čechy trápí hluk, hlavně hádající se sousedé (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: David Klempíř - 
25. srpna 2015
19:50

S halasným chováním sousedů má negativní zkušenost 72 procent lidí. Více než polovina českých domácností se pak potýká také s hlukem sekaček na trávu a z dopravního provozu. Nejhorší jsou však podle průzkumu hádající se sousedé.

Celkem vnímá alespoň nějaké rušivé faktory 9 z 10 domácností. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK.

Domácí hádky z vedlejšího bytu obtěžují zhruba tři čtvrtiny dotázaných, kteří se s tímto jevem potýkají. Zhruba 24 procent dotázaných se doma setkává s třesoucím se stropem v důsledku hlasité hudby seshora.

„Z průzkumu vyplynulo, že kromě hlasitých sousedských hádek lidem velmi vadí hlučná hudba a televize, zvuky rekonstrukce, ale také dupání od sousedů,“ uvedla k průzkumu Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Zvířata a děti vadí méně

O něco mírnější v kritice jsou podle ní obyvatelé bytů a domů vůči dětskému pláči a hluku způsobenému zvířaty z vedlejších obydlí.

„Z dalších znepříjemňujících faktorů si respondenti dále stěžovali třeba na hluk letadel, opilé lidi vracející se z restaurace či nerudné sousedy,“ uzavřela výsledky průzkumu Jechová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

violahorska ( 25. srpna 2015 23:11 )

My bydlíme v RD. I když kolem dokola vyrůstaly děti, bylo možno naši čtvrť charakterizovat jako klidnou. Teď se tu přistěhoval pedagogog preferující volnou výchovu. Své pojetí výchovy (volné výchovy) evidentně ztotožňuje s výchovou k bezohlednosti, asociálnosti. Hurónský řev jeho dětí (i jeho samotného)začíná ráno a končí po setmění. Lituji lidi, kteří bydlí v jeho bezprostřední blízkosti, i my, bydlící přes několik zahrad trpíme jejich celodenním kvičením a povykováním. Dospělí děti nevedou k ohleduplnosti, a tak se na ně (děti) nemůžeme ani zlobit. Zmíněný pedagog a ředitel ZŠ v jedné osobě je v místním obchodě přetřásán coby osoba nepřizpůsobivá, do očí mu jeho bezohledné chování, resp. výchovu vytkne málokdo (mj. na výtky ani neslyší). Halasné chování obtěžuje. A je jedno, zda si vyměňují názory dospělí nebo zda se jedná o neustálý řev dětí, které spolu nedokáží normálně komunikovat. Porušování norem sociálního chování, se zde zaměňuje s ušlechtilou nálepkou výchovy k sebepojetí.... Nezbývá než se ztotožnit s trendy společnosti - vychováváme z našich dětí sebevědomé bl-bce.

Zobrazit celou diskusi