Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Domácím násilím netrpí jen ženy. Oběti jsou i muži, bývají týráni psychicky

Týrání mužů není tak výjimečné, jak si lidé myslí
Týrání mužů není tak výjimečné, jak si lidé myslí  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: všm - 
25. srpna 2015
08:00

Domácí násilí je ve společnosti stále do velké míry tabu. Setkalo se s ním ovšem více než milion Čechů. Nejčastější formou bývá psychický teror, často se ale přidávají i fyzické útoky. Téma se netýká jen žen, s týráním se setkávají obě dvě pohlaví v jakémkoliv věku.

Statistiky ukazují, že případů domácího násilí v rodinách v Česku přibývá. I z toho důvodu roste význam prevence. O tu se snaží například Pavlína O'Toole a Jana Štěpánková z organizace Čas Robinsonů.

„I kdyby člověk, kterého se domácí násilí týká, žil ve velké rodině a byl obklopen společností, bude se cítit velmi opuštěn. K tomu i odkazuje název naší organizace,“ vysvětluje Štěpánková.

Podle odbornic jsou společnými znaky obětí obvykle snížené sebevědomí, zkušenost s domácím násilím s předchozích vztahů či dětství a plachost. „Nesou si pocit viny, protože si myslí, že za situaci nesou odpovědnost,“ popisuje O'Toole, která se s násilím setkala během své práce s imigranty v USA.

Běžně rozšířený omyl

Domácí násilí se nedotýká jen žen. Z výzkumu, který organizace nechala realizovat, vyplynulo, že 15 % mužů s ním má zkušenost také. „Téma domácího násilí se často zužuje pouze na násilí mužů na ženách. Ale to je falešné zkreslení. Je to tím, že mnoho lidí považuje za násilí jen to fyzické,“ vysvětluje Smetánková. 

Jaké formy týrání existují? Jak je rozeznat? A jak se jim případně bránit? Podívejte se na rozhovor s odbornicemi na Blesk TV:

Video Studio Blesk - Domácí násilí - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi