Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za průjmy a zvracení trestní oznámení. Na Českolipsku budou bez vody až týden

Autor: ČTK, kle - 
24. srpna 2015
15:55

Zavřené mateřské školky, knihovna a stovky pacientů s průjmy a zvracením. Tak to na konci prázdnin vypadá v Novém Boru na Českolipsku. Laboratorní testy prokázaly u nemocných extrémně infekční noroviry, podle krajských hygieniků může jít o fekální znečištění pitné vody. Ale rozbory vody budou k dispozici možná až za týden.

V Novém Boru zůstaly v pondělí kvůli šířícímu se infekčnímu onemocnění uzavřené všechny mateřské školy, až do konce týdne zůstane uzavřena také městská knihovna.

Zrušeno bylo i plánované jednání zastupitelstva, které se mělo uskutečnit ve středu, informoval starosta Jaromír Dvořák. Opatření má zabránit dalšímu šíření průjmových onemocnění ve městě.

Nakazily se stovky lidí

V Novém Boru a nedaleké Okrouhlé na Českolipsku už podle odhadů onemocněly stovky lidí. Většina nemocných se snaží nemoc zvládnout vlastními silami a často nevyhledali ani lékaře.

„Českolipská nemocnice od čtvrtka do nedělního dopoledne přijala asi deset pacientů, takže z našeho pohledu žádné dramatické číslo. Ambulantně jsme jich ošetřili asi trojnásobek. Od nedělního rána už jsme žádného nového pacienta nepřijali,“ řekl lékařský ředitel nemocnice Radek Havlas.

Šlo podle něj o případy, které nebylo možné běžnými ambulantními prostředky zvládnout. „Nemáme tu žádného pacienta, který by byl tímto způsobem ohrožen na životě,“ dodal.

Extrémně nebezpečné viry musí potvrdit Brno

Přítomnost norovirů, které prokázaly testy u nemocných, může podle hygieniků souviset s fekálním znečištěním pitné vody. To odhalily laboratorní testy v části vodovodní sítě v Novém Boru a také u jednoho vodojemu v Okrouhlé.

Hypotézu podle nich ale zatím nelze definitivně potvrdit. Voda podle laboratorních testů obsahuje bakterie Escherichia coli a koliformní bakterie, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví. Zda jsou tam i noroviry, ukážou až další testy.

„V Česku je jediná laboratoř, která může noroviry ve vodě odhalit, v Brně. Právě tam dnes odesíláme naše nasbírané vzorky. Doufám, že do konce týdne bychom mohli být moudřejší,“ řekla ředitelka Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová.

Hygienici pokračují ve sběru vzorků od nemocných a také připravují dotazník, který by měl situaci mezi nemocnými i zdravými v Novém Boru zmapovat. Teprve na základě podrobné analýzy bude podle Prattingerové možné říct, zda spolu opravdu znečištění vody a nákaza souvisejí.

Trestní oznámení a cisterny v ulicích

V části Nového Boru a nedaleké Okrouhlé stále platí zákaz používání vody z vodovodu jako pitné. Nejen k pití, ale také k čištění zubů, mytí ovoce a zeleniny by podle hygieniků měli lidé v postižených oblastech používat vodu z cisteren nebo balenou.

Severočeské vodovody a kanalizace zajistily pro postižené domácnosti náhradní zásobování pitnou vodou cisternami. „Nově se nám podařilo dohodnout zásobování cisternami také pro obyvatele Skalické ulice,“ řekl Dvořák.

I když je podle něj zásobována odjinud, lidé vodě z veřejného vodovodu nevěří a žádali zásobování cisternami. „Kvůli znečištění vody jsme už podali trestní oznámení na neznámého pachatele pro obecné ohrožení,“ dodal novoborský starosta.

1pravda1 ( 24. srpna 2015 16:56 )

Nějak moc náhod s kvalitou pitné vody, kdopak nám asi s-e-r-e do pitné vody?

aprilia1984 ( 24. srpna 2015 16:54 )

No alespon jsme čechách co by jsme čekali těd Nový Bor pak třeba zase Praha atd.

y1xcvbnm ( 24. srpna 2015 16:06 )

to bude drahé odškodnění

Zobrazit celou diskusi