Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Diskriminace? Školky odmítají děti se zdravotní dietou, i když nosí vlastní oběd

Děti s celiakií mají problém
Děti s celiakií mají problém  (Autor: Shutterstock/scoom)
Autor: všm - 
24. srpna 2015
14:27

Pokud je dítě celiak a vyžaduje speciální dietu, některé mateřské školky ho nemusí přijmout. A to ani v tom případě, že si bude nosit vlastní oběd z domova. Takový přístup ředitelů a ředitelek je ale podle ombudsmanky Anny Šabatové diskriminační.

„Školka v žádném případě nesmí začít na rodiče vyvíjet nátlak, aby dítě docházku do školky ukončilo. Naopak, je povinností školky hledat a přijmout jiné opatření, zejména umožnit, aby si dítě nosilo z domu vlastní dietní jídlo, které mu školka v době oběda ohřeje. Pokud by totiž školka odmítla i donášku vlastního jídla, fakticky by úplně znemožnila stravování, což by znamenalo porušení školského zákona a antidiskriminačního zákona, uvedla veřejná ochránkyně práv na oficiálním webu.

V posledních letech se na ni totiž obrátilo se stížností několik rodičů – především dětí s celiakií. Upozornili na špatné zkušenosti a odmítání ze strany školek. Jedna ze stěžovatelek například vnímala jako ponižující a diskriminující, když ředitelka školky odmítla přijmout jejího syna do školky proto, že vyžadoval bezlepkovou a bezlaktózovou dietu. V tomto případě dokonce školka ani nechtěla dovolit, aby speciální stravu zajistila sama stěžovatelka donáškou.

Konkrétně celiakie je ovšem z hlediska antidiskriminačního zákona považována za zdravotní postižení a stravování ve školkách spadá pod oblast poskytování služeb. Pokud by školka odmítla připravit dietní stravu a ani by nedovolila rodičům donášku dietní stravy, mohla by se dopustit nepřímé diskriminace v přístupu ke vzdělání z důvodu zdravotního postižení, popisuje na webu ombudsmanka.

Školky jsou vstřícné 

Podle průzkumu, který následně úřad uskutečnil, ale ve většině školek vycházejí speciálním požadavkům dětí vstříc. Pouze 5 % dotazovaných školek uvedlo, že požadavek na speciální stravování zamítlo nebo vyhovělo pouze částečně.

Zjistili jsme, že pokud to jde, snaží se školky s rodiči domluvit například tak, že některá jídla podává školka, některá si dítě nosí z domu. Důvodem úplného odmítnutí byla nejčastěji skutečnost, že se v mateřské škole nevaří a strava se pouze dováží z jiného zařízení,“ shrnuje zjištění z výzkumu Šabatová.

Z 213 požadavků na bezlepkovou dietu vyhověly školky ve 201 případech, tedy u 94 % žádostí, a obdobně ze 155 žádostí o bezlaktózovou stravu školky umožnily tuto dietu 152 dětem, tedy u 98 % žádostí. Školky vycházejí vstříc například i vegetariánům – ze 47 požadavků na vegetariánskou stravu jich 41 vyhovělo (87 %).

Do výzkumu bylo zapojeno 799 mateřských škol zapsaných v Rejstříku škol a školských zařízení. 

Zobrazit celou diskusi