Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Revoluce v psaní velkých písmen. Odborníci jdou vstříc chybujícím Čechům

S psaním velkých písmen zápasí i dospělí. Natož děti
S psaním velkých písmen zápasí i dospělí. Natož děti  (Autor: profimedia.cz)
Autor: kle - 
24. srpna 2015
12:00

Logika v tom mnohdy schází, přiznávají jazykovědci u psaní velkých písmen. Problémy mají žáci, dospělí, a mezi nimi i zkušení češtináři. Patálie řeší lidé především s názvy podniků nebo výrobků. MF Dnes ale upozornila, že přichází změna, která má být největší za více než 20 let platnosti stávajících pravidel.

V psaní velkých písmen se vyzná málokdo a musí se s tím něco udělat. Tvrdí to alespoň ředitel Ústavu pro jazyk český Karel Oliva. „Těžko se v tom orientují i skvělí češtináři,“ uvedl pro MF Dnes. „Zatímco měkká a tvrdá i/y mají jasný systém, tady logika úplně chybí.“ Podle Olivy je psaní velkých písmen nejbolestnější místo českého jazyka od změn v pravopise v roce 1993.

Rozdíl mezi Divadlem bez zábradlí a divadlem Na Zábradlí

Lingvisté se opírají o rozsáhlý průzkum 12 tisíc dotazníků, jak Češi velká písmena zvládají. Přestože se průzkumu účastnili lidé v drtivé většině se středoškolským a vysokoškolským vzděláním včetně učitelů, o pravidlech psaní velkých písmen něco vědělo jen 59 procent dotázaných. Proti změně pravidel se ovšem vyjádřilo 89 procent dotázaných.

Nesrovnalosti jsou zejména v psaní geografických náměstí, ale také v názvech různých institucí, společností, úřadů, firem či výrobků. Například Divadlo bez zábradlí má velké jen první písmeno, kdežto divadlo Na Zábradlí přesně naopak. Důvod přitom netuší ani ředitel Ústavu pro jazyk český.

Ke zjednodušení pravidel se přiklání i Josef Soukal, předseda Asociace středoškolských češtinářů. Podle něj je nepravidelností v psaní velkých písmen tolik, že je velmi obtížné je žáky naučit, natož je z této látky zkoušet. „Může být například sídliště Budovatelů, ale i Sídliště budovatelů. Záleží na konkrétní lokalitě,“ pozastavuje se nad problémem.

Budou velká písmena ve všech slovech?

Změna pravidel pravopisu je dlouhodobý proces, který reflektuje vývoj českého jazyka v čase. „Naše oddělení pracuje na návrzích, co a jak změnit,“ řekl Oliva s tím, že zásah do jazyka je citlivá věc. „Nejsme na češtinu v zemi sami. Jsou tu katedry bohemistiky na univerzitách a další ústavy. Začínáme proto diskutovat a nějaké změny přijdou v řádu několika let,“ dodal.

Ředitel ústavu se přitom osobně kloní k variantě psaní všech slov v názvu velkými písmeny, a to dokonce včetně spojek a předložek. Jako příklad uvádí Ústav Teorie A Praxe Hromadných Sdělovacích Prostředků.

Za jedno z nejbizarnějších pravidel naproti tomu považuje nutnost psát malá písmena ve slovech jako tuzex či zverimex, pokud před nimi není slovo prodejna.

sores ( 24. srpna 2015 13:52 )

Fakt je, že je čeština zbytečně příliš složitý jazyk! V češtině je spousta zbytečností které jsou pro život naprosto k ničemu. Můj šéf vysokoškolák dělal takové chyby v pravopisu že se jeden divil jak mohl vystudovat!To naše ř je úplná debilita pro všechny národy na planetě!

kimbe ( 24. srpna 2015 13:43 )

 frantacizek,dys...mají sice poškození mozku nebo nervové soustavy, nedostatečnou spolupráci obou mozkových hemisfér, zapříčiněné geneticky nebo komplikací v těhotenství či těžkým porodem. Mají opožděný vývoj řeči, menší slovní zásobu, problémy s rýmováním,čtením , potíže se zapamatováním informací, nesoustředěnost, podrážděnost či vyhýbání se některým aktivitám či kontaktům s vrstevníky.Ovšem jinak to jsou prý inteligentnější a nadanější lidí než většinová populace. Musíš jít s novým trendem, je mi líto, ale musíš se prostě přizpůsobit

pravlast ( 24. srpna 2015 13:33 )

Pravidla jsou dlouhodobý proces?Novináři dokážou změnit v 1.článečku a kdekdo na to naskočí.např: VÝheň,Slevněno,stejně tak fonetické přepisy-džíp,lídr,dokáží skloňovat nesklonné,ale i deformace jmen-např:Š/škodovka.PS.Líbí se obzvlášť novotvary typu - lídryně.Leader=šéf,ten první-vedoucí.Lídryně=česky vedoucíně?Která mluvčíně mi to vysvětlí?Nejlépe s dohledem dozorčíně.

newdawn ( 24. srpna 2015 13:11 )

Koukám, že v tom dělají čím dál tím větší zmatky. I když - nic nového pod sluncem. Za mne se jeden rok psalo "syrup" (dokonce to bylo ve vybraných slovech), rok na to už to byla hrubka a psalo se "sirup"...Ale psát v názvech velkým i předložky je nesmyslné.

kimbe ( 24. srpna 2015 12:53 )

 Dřív gramatiku nepochopilo 4-5 dětí ze třídy, dneska je to obráceně. Rodí se další generace s poruchou centrální nervové soustavy, dysfunkce části mozku je připisována genetickému zatížení. Čtvrtina dětí není zralá na nástup do 1.třídy - dřív myslitelná věc pouze u naprostého blbínka. Matky jsou 4 roky na mateřské a jejich dítě v šeti letech nezná ani barvy a neumí si zavázat tkaničku. Ještě jděte vstříc dál dejte jen jedno "i".

Zobrazit celou diskusi