Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stovky nemocných a zavřené školky. Českolipsko bojuje s šířením infekce

Kvůli šířícímu se infekčnímu onemocnění zůstanou v příštím týdnu všechny mateřské školy v Novém Boru zavřené
Kvůli šířícímu se infekčnímu onemocnění zůstanou v příštím týdnu všechny mateřské školy v Novém Boru zavřené  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, kal - 
23. srpna 2015
13:35

Průjmy, zvracení a extrémně infekční viry. V Novém Boru a nedaleké Okrouhlé na Českolipsku už onemocněly stovky lidí. Kvůli šířící se nákaze zůstanou v příštím týdnu všechny mateřské školy v Novém Boru zavřené, uvedl starosta Jaromír Dvořák. Opatření, které doporučila krajská hygienická stanice, má ochránit zdraví dětí a zabránit dalšímu šíření průjmových onemocnění v dětském kolektivu.

Přítomnost norovirů může podle hygieniků souviset s fekálním znečištěním pitné vody, které odhalily laboratorní testy v části vodovodní sítě v Novém Boru a také u jednoho vodojemu v Okrouhlé. Tuto hypotézu podle nich ale zatím nelze definitivně potvrdit.

Voda podle laboratorních testů obsahuje bakterie Escherichia coli a koliformní bakterie, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví.

I na čištění zubů raději vodu z cisterny

Znečištění vody podle hygieniků vysoce překročilo hygienické limity, proto zakázali používat vodu jako pitnou. K pití, čištění zubů, ale také k mytí ovoce a zeleniny by podle hygieniků měli lidé v postižených oblastech používat vodu z cisteren nebo balenou.

Severočeské vodovody a kanalizace pro postižené domácnosti Okrouhlé a části Nového Boru zajistily náhradní zásobování pitnou vodou cisternami.

V Boru jsou tak zásobováni obyvatelé ulic Revoluční, Lužické, Egermannovy, Komenského, Jungmannovy, Lipové a Slovanky a také obyvatelé v ulicích Akátová, Dobrovského, Generála Svobody, Havlíčkova, Komenského, Lidická, Nábřežní, Nemocniční, Odboje, Podskalská, Severní, U Rybníčku, U Studánky, U Vodárny, Úvoz, Zátiší a Žižkova. „Nově se nám podařilo dohodnout zásobování cisternami také na sídlišti Rumburských hrdinů a Dvořákovy ulice,“ řekl novoborský starosta.

Problémy po zkažené vodě měli i v pražských Dejvicích

Vážné zdravotní problémy v květnu způsobila lidem pitná voda v Praze 6, kde vodu kontaminoval průsak z kanalizace. V souvislosti se znečištěním onemocnělo tehdy 4144 lidí, z toho 33 skončilo v nemocnici. Z vody kontaminované bakteriemi a viry měli střevní potíže.

I v Dejvicích se tehdy ve vodě objevilo fekální znečištění, kvůli norovirům byli ale postiženi i lidé, kteří kontaminovanou vodu nepili. Stejné je to podle Dvořáka i v Novém Boru: „Přibývá nemocných, kteří v postižené oblasti nežijí a znečištěnou vodu nepili.“

salto ( 24. srpna 2015 09:36 )

Tento stav už nejde svádět na komouše (ne že bych je obdivoval), ale 25 let po plyšáku (nevzpomínám si, že by v roce 1970 komouši všechno sváděli na Hitlera) to už pomaličku začíná být na pováženou co se tady všechno děje. Tak kdo za to může?

1pravda1 ( 23. srpna 2015 20:35 )

Byl tady jeden po revoluci, který tvrdil, že nejhorší hospodář je stát (což se nepotvrdilo - např. Lesy, ČEZ atd) a že je třeba vše rychle prodat komukoliv za jakoukoliv cenu a více takových Kožených...

babatomanija ( 23. srpna 2015 20:04 )

Hamižnost bude bumerangem na ty zaprodané. Prodali Idu, prodali i Karlovarský mlýnský pramen. Takové věci se neprodávají.

panda82 ( 23. srpna 2015 17:30 )

A to je teprve začátek takových onemocnění, opravdu kvalitní vodohospodářský systém, za naše peníze drahé vody si plní kapsy kdovíkdo a to ji chtějí 10x zdražit Hrozná hospodárka

sores ( 23. srpna 2015 15:55 )

 To tedy opravdu nepolepšili!Až na politiky a zloděje. Koukám že se zjišťuje postupem času že pomalu v celém Česku se pije hnusná voda zdrav.závadná! Co tak najednou páni kapitalisté? Ostuda je, že Česko platí za pitnou vodu francouzům, to zřejmě hodně lidí neví. Už je u nás rozprodané kdeco jak smutné.

Zobrazit celou diskusi