Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oběti byly vězněny a mučeny, k únoscům si ale vypěstovaly vztah: 10 případů stockholmského syndromu

  • Autor: haj,Michal Chytil - 
    24. 8. 2015
    18:49

    Proč Hana Humpálová (27) po návratu ze zajetí v Pákistánu neodložila šátek a konvertovala k islámu? Podle odborníků se může jednat o tzv. stockholmský syndrom, kdy se oběť na únosce citově upne. K tomuto jevu dochází celkem často. Připomeňte si s námi 10 nejslavnějších případů stockholmského syndromu.

  • 1.Mary McElroy

    Mary unesli v roce 1933, jelikož byla dcerou kansaského politika. Trojice delikventů ji držela v zajetí 34 hodin, než její otec sehnal peníze na výkupné. Jenže ona se mezitím s únosci spřátelila a vyprosila jim u tatínka později mírnější trest. Mary později věznitele navštěvovala ve vězení. V roce 1940 však spáchala sebevraždu.

    Mary McElroy Mary McElroy | Martin Pekárek, ara

  • 2.Kristin Ehnmark

    Právě její případ dal v roce 1973 jméno fenoménu stockholmský syndrom. Kristin Enmark (23) byla jednou z rukojmí lupiče v bance na náměstí Norrmalmstorg ve Stockholmu. Zločinec Jan-Erik Olsson (32) držel několik lidí v bankovním trezoru dlouhých šest dní plných vyjednávání, než policie sejf zamořila slzným plynem a únosce zatkla. Jenže Kristin se během týdne do Olssona stihla zamilovat. V začátcích věznění se totiž Kristin roztřásla a plakala tak usedavě, že ji Olsson objal, uklidňoval a půjčil jí bundu. Dokonce se spolu šli i projít ven ze sejfu, ačkoliv ji vedl za provaz na krku. Na památku jí věnoval nábojnici a ona při něm stála i při zatčení. Bála se, že bude zastřelen, a tak ho clonila vlastním tělem před ostřelovači. Dokonce shromažďovala i peníze na jeho obhajobu.

    Kristin Ehnmark Kristin Ehnmark | Martin Pekárek, ara

  • 3.Patty Hearst

    V roce 1974 vnučku amerického tiskového magnáta Williama Randolpha Hearsta Patty unesla Osvobozenecká armáda Symbionese (SLA). Bylo jí teprve 19 let, když ji její únosci uvěznili a požadovali za ní výkupné. Za dva měsíce byly podmínky splněny, ale Patty se domů vrátit nechtěla. Posléze strávila s bandou SLA celý další rok a zamilovala se do jejího vůdce. Vyfotila se se samopalem v ruce, přejmenovala se na Tanju a vstoupila do armády Symbionese. Dokonce se svými únosci i vykradla banku. Když ale FBI Symbionese v roce 1975 zatkla, Patty Hearst porota soudu poslala na 35 let do vězení. O tři roky později jí ale trest zmírnil prezident Carter a v roce 2001 jí dal milost Bill Clinton. Patty v současnosti žije v New Yorku, je vdaná za svého tělesného strážce a spolu mají dvě děti.

    Patty se nafotila před vlajkou svých únosců. Patty se nafotila před vlajkou svých únosců. | Martin Pekárek, ara

  • 4.Colleen Stan

    Od svých dvaceti musela žít v letech 1977 až 1984 Colleen v bedně připomínající rakev pod postelí zvrhlých manželů Hookerových z Kalifornie, jimž sloužila jako sexuální otrokyně. Oba ji znásilňovali a ponižovali, ovšem ona s nimi po čase navázala přátelský vztah, aby si zachránila život. Z hrůzného zajetí se dostala až poté, co si ji chtěl Stan Hooker vzít za manželku a přivést domů další otrokyně, což jeho žena Janice už nevydýchala a vše ohlásila policii.

    Coleen Stan Coleen Stan | Martin Pekárek, ara

  • 5.Jaycee Dugard

    Jaycee Dugard unesl Phillip Garrido v jedenácti letech v roce 1991. Držel ji jako vězně a v jednom kuse ji po celých osmnáct let znásilňoval. Dívka mu během té doby zplodila dvě dcery. Garrido ji po čase ukázal i své manželce, která vše schvalovala. Jaycee postupně získávala jejich důvěru a směla i na zahradu. Přesto neutekla. „Nevím proč, ale nešlo to. Byla jsem vězněm svého těla,“ popsala kdysi. Na svobodu se dostala poté, co byli manželé zadrženi policií kvůli jinému přečinu. Navíc získala odškodné 20 milionů dolarů od státu Kalifornie, protože policie dům mnohokrát prohledávala, ale Jaycee neobjevila.

    Jaycee Dugard Jaycee Dugard | Martin Pekárek, ara

  • 6.Natascha Kampusch

    Elektrikář Wolfgang Priklopil (35) v roce 1998 donutil tehdy desetiletou holčičku Nataschu Kampusch z Vídně, aby nasedla k němu do dodávky. Svoji partnerku chtěl sám vychovat k dokonalosti, a tak dívenku zavřel do připravené skrýše pod garáží (2,8 x 1,8 m), nutil ji, aby mu říkala vůdce. Když neposlechla, surově ji mlátil. Po letech směla Natascha i do domu, kde uklízela. Dokonce se procházela na zahradě. Po osmi letech věznění se při mytí auta sebrala a utekla. Její únosce hned nato skočil pod vlak rychlodráhy. Jakmile se to Kampusch dozvěděla, rozplakala se.

    Kampusch ve svém prvním interview od útěku neskrývala dojetí. Kampusch ve svém prvním interview od útěku neskrývala dojetí. | Profimedia

  • 7.Berry, DeJesus a Knight

    Řidič autobusu Ariel Castro (54) v letech 2002 až 2004 zajal v Clevelandu tři dívky, Amandu Berry (21), Ginu DeJesus (17) a Michelle Knight (14). Své oběti týral hlady, znásilňoval a různě mučil, s jednou zplodil dítě. Ženy byly osvobozeny až v roce 2013 a stále jsou v péči lékařů. S únoscem je stále pojí bizarní pouto a Castro, který je na doživotí ve vězení, jim schází.

    Amanda Berry, Gina DeJesus a Michelle Knight Amanda Berry, Gina DeJesus a Michelle Knight | Martin Pekárek, ara

  • 8.Elizabeth Smart

    Američanku Elizabeth Smart (15) odnesl v noci z domu rodičů v Salt Lake City údajný duchovní Brian Mitchell. Po devíti měsících ji našli živou v obci 25 kilometrů od domova. Mohla prý ale uprchnout daleko dříve. Protože se ale s únoscem identifikovala, nikdy to neudělala. Dokonce i popřela, že ji zpočátku Mitchell opakovaně znásilňoval a přivazoval ke stromu.

    Elizabeth Smart Elizabeth Smart | Martin Pekárek, ara

  • 9.Shawn Hornbeck

    Důkaz, že stockholmský syndrom nemusí postihnout jen ženy, je případ Shawna Hornbecka. Ten odjel v roce 2002 z domova na kole a už se nevrátil. Unesl ho totiž Michael Delvin (41) a jedenáctiletého chlapce věznil celé čtyři roky. Shawn mohl nesčetněkrát utéct, dokonce mohl navázat kontakt na internetu, přesto tak neučinil. Nedokázal však říct proč. Vysvobození přišlo až po únosu třináctiletého chlapce Bena Ownbyho. Díky všímavosti Benova spolužáka policie vystopovala únoscovu bílou dodávku a v Delvinově domě poté kromě Bena našli i Shawna! Proč ale neutekl, nedokázal chlapec popsat.

    Ben Ownby Ben Ownby | Martin Pekárek, ara
  • 10.Hana Humpálová

    Hanču a Tonču zachránila po dvou měsících vyjednávání turecká organizace IHH Hanču a Tonču zachránila po dvou měsících vyjednávání turecká organizace IHH | ČTK
    Češky Antonie Chrástecká (27) a Hana Humpálová (27) strávily dva roky v zajetí. V Pákistánu je drželi islamisté. Od letošního března jsou zpět České republice, jenže Hana dál praktikuje muslimskou víru. „Jde o stockholmský syndrom, kdy vězněný přijme filosofii věznitelů,“ myslí si psychiatr Jan Cimický.

y1xcvbnm ( 25. srpna 2015 09:48 )

a chtěla se vůbec vrátit??? Také se něco psalo o dětech a nebo možném dítěti??

jerry ( 25. srpna 2015 07:12 )

Kdo ví jak to doopravdy bylo.

potwoorka ( 25. srpna 2015 01:11 )

Proč týraná žena "nedokáže" odejít? Za prvé - někdy prostě nemá kam a za druhé - paralyzuje ji STRACH!! Tyrani totiž dokážou přesně odhadnout, čím ženu nejvíce vyděsit - že ji zabije, že zabije ji i dítě apod. Sama jsem to zažila a nikomu to nepřeju. Trvalo mi dva roky, než jsem ze sebe toho debila setřásla!! Nevysmívejte se týraným ženám. A kdo týrá ženy? Zbabělci.

boroboro ( 24. srpna 2015 21:51 )

jo a takového debila jako jsi ty nakopat do koulí, tomu se zase říká "každému, co jeho jest".

1pravda1 ( 24. srpna 2015 21:28 )

Možná to vysvětluje i to, proč žena hodně let týraná prostě nedokáže od svého tyrana odejít...

Zobrazit celou diskusi