Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hanka žije mezi dvěma mlýnskými kameny. Přesto vstává i uléhá s modlitbou k Alláhovi

Autor: red - 
21. srpna 2015
15:24

Důvody ke konverzi k islámu bývají různé. Hana Humpálová však našla jeden ve zcela extrémních podmínkách. Po návratu z pákistánského zajetí se nové víry údajně nevzdala a dál se řídí podle pravidel islámu. Tomu uzpůsobila i denní režim. Jak takový režim vypadá a s čím se české muslimky potýkají?

Zatímco Antonie Chrástecká se pomalu vrací do normálního života a v rámci programu Pět P pomáhá znevýhodněným dětem, Hana Humpálová po návratu do Česka praktikuje islám, uvedla MF Dnes. Novou víru přijala v zajetí a experti se shodují, že nejde o nic výjimečného. Unesený se zkrátka s prostředím ztotožní, případně je k nové víře donucen. Může jít také o tzv. stockholmský syndrom, míní psychiatr Jan Cimický. Obě dívky přitom strávily nějaký čas s muslimskou rodinou, Hanka tam našla boha. Tedy Alláha.

Návrat dívek ze zajetí vzbudil velký rozruch, obě se však následně stáhly do ústraní. Až nyní vyšlo najevo, že Hanka konvertovala k islámu. Vlasy má nyní zahalené, nosí nadále šátek hidžáb, ve kterém se přes Turecko vrátila domů. Jelikož je v české společnosti muslimů výrazná menšina, nejde o obvyklý obrázek mladé české dívky. Objevují se dokonce i narážky na to, zda Hanka není po přijetí nové víry bezpečnostním rizikem. To bezpečnostní expert Andor Šándor zcela odmítl: „To, že někdo žije podle islámu, může být možná v české společnosti trochu zvláštní, ale není to nic, co by nás mělo před něčím varovat.“

Pět modliteb za den a žena v jiné místnosti

Zvláštní, či lépe řečeno poněkud neobvyklý však život v islámu v převážně ateistickém Česku skutečně je. Své o tom ví i mladá česká muslimka Romana Červenková. Ta se však rozhodla konvertovat kvůli muži, svému manželovi. „Jsme tu mezi dvěma mlýnskými koly. Na jednu stranu nás nenávidí nemuslimové proto, že jsme nositeli náboženství, ke kterému se hlásí teroristé,“ upozornila před časem v rozhovoru pro Žena.cz. „Zároveň ty nemuslimy bráníme před radikály, kteří by je i nás nejraději vystříleli. Chvílemi je to náročné, obzvlášť když pak vidím ty facebookové skupiny nebo protiislámské demonstrace,“ podotkla.

S praktikováním islámu je však spojeno více prvků než jen nošení šátku, který po návratu neodložila ani Hana Humpálová. Samozřejmostí je modlení – jedním z pěti pilířů islámu je salát, což je označení pro pět povinných modliteb za den. Věřící má být obrácen během modlení směrem k Mekce a od povinných modliteb jsou ženy osvobozeny pouze během menstruace, porodu a při následném šestinedělí.

Hanka tak pravděpodobně vstává i uléhá s modlitbami k Alláhovi. Do každodenního života českých muslimek však zasahují i další výdobytky a zvyky islámu. I v rodině Romany Červenkové se dodržuje např. zvyk, že musí být v jiném pokoji, když přijde návštěva. „Ano, když jsem u manžela a přijde tam pánská návštěva, kterou dosud neznám, musím čekat nahoře. Jde o to, že manžel nechce, aby mě příliš okukovali lidi, které ani on příliš nezná. Už se ale stalo, že se pánové dole zapovídali a já měla hlad a chtěla jsem si udělat čaj, protože mě bolelo v krku, tak jsem tam vešla. Zase tolik to neprožíváme,“ přiznává. 

Radikální obměna šatníku

Nezvyklostí pro Čechy je pak nepochybně samotné oblečení muslimek třeba v létě. Zvláště když se takřka celé zahalí dlouhým nikábem. „I ve vedru to může být výhoda. Když si poliju hlavu vodou, není to vidět a díky šátku to neustále chladí. Dlouhé sukně zase třeba na rozdíl od džínů příjemně profukují. Co se mě týče, dříve jsem nosila džíny, ale manželovi se víc líbily sukně. Muslimka by neměla nosit obepínající oblečení, tím pádem mi nedělalo problém toto přijmout,“ uvedla česká muslimka Červenková. Hanku tak patrně čekala i radikální obměna šatníku, zatímco se vyhublá Antonie vrátila k džínům.

mission ( 23. srpna 2015 19:05 )

Podle porovnání fotografií před únosem a po propuštění v tom zajetí Hana hladem netrpěla. Pěkně se tam zakulatila. Jestli je vdaná? To záleží na vykladači islámu u té ozbrojené islamistické skupiny, kde byly obě blbky zajaty. Pravomoc interpretovat korán je delegována hodně nízko. Pokud místní vykladač trval na tom, že sexuální styk se zajatkyněmi není možný jako manželský, tak je nejspíš provdali, aby se s českými husičkami nedopouštěli nemanželského sexu. "Zahálet" by je určitě nenechali. Ale pokud se ten tamní vykladač držel fatew některých imámů, tak by mohly být ty dvě české nány považovány za bojovou kořist a jejich znásilňování by bylo klidně možné i bez uzavření manželství. Bakalářka psychologie Hana se v zajetí pěkně zakulatila, asi jako po porodu. Je tedy asi dost možné, že dalším rukojmím je její potomek a proto bude i v jihočeském Písku poslušná všech rozkazů od šéfů z balúčistánského zapadákova, kam jela v březnu 2013 za dobrodružstvím.

handgood ( 22. srpna 2015 18:18 )

Šmuclerová, napiš nám tady raději o svém vztahu a rozchodu s Haškem. Tohle by bylo správné téma pro bulvár, ne tady pořád dokola v několika různých obměnách opakovat pořád stejné kecy o Hanči a Tonči.

marie60 ( 22. srpna 2015 09:37 )

kdo ví, co za tím všechno je.Co když se zde objeví nějaký ten muslimský manžel s hordou svých příbuzných? A kdo ji ted´živí, když nechodí makat a jen se modlí? Rodiče za ně ani neplatili pojistné, asi si mysleli, že holky tam zemřou.Je to však hrozné.

cipisek134 ( 22. srpna 2015 07:38 )

Jinou cestu taky nevidím. To se osumnáctiletá dcerunka jednoho mého kámoše dala k Jehovistům a když se to ten můj kámoš dozvěděl tak jí tu (_!_) zmaloval, že jí měla samý jelito a na Jehovisty dosmrti zapomněla.

cipisek134 ( 22. srpna 2015 07:25 )

Kretén jsi ty. Kdyby se vrátila normálně jako Tonča a ne jako vyznavačka téhle hnusné násilnické víry tak by to bylo OK a nikdo by se jí ani nevšiml. Islám je snad to nejhorší náboženství na planetě.

Zobrazit celou diskusi