Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Nově máte šanci do konce září

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová, ČTK - 
21. srpna 2015
05:30

Lidé se dočkají pozitivní změny v českém pojišťovnictví. Dosud mohli zdravotní pojišťovnu změnit jen jednou ročně. Letos 1. září ale vstoupí v platnost novela, která umožňuje změnit pojišťovnu hned dvakrát v roce. Čekací doba je čtvrt roku, takže změna musí být ohlášena do konce září.

Pokud nejste spokojeni se svou stávající zdravotní pojišťovnou, máte šanci přejít k jiné – a to až do konce září. Pojišťovny o novele vědí a jsou na ni připraveny.

„Samozřejmě s tímto přestupním termínem počítáme,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

„Na webu máme upozornění pro ty, kdo by měli zájem přidat se k více než milionu a čtvrt našich klientů, že ještě mají šanci,“ uvedla Hana Kadečková ze Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.



Pro příští roky změna znamená, že první přeregistrační termín bude končit vždy 31. března a změna pojišťovny nastane od 1. srpna téhož roku. Druhý přeregistrační termín pak bude k 30. září a klientem nové pojišťovny se člověk stane od 1. ledna následujícího roku.

Dosud šlo změnit pojišťovnu pouze do 31. června, pak běžela šestiměsíční lhůta a od nového roku začala změna platit. V jiném termínu se mohlo přestoupit pouze v případě, že zdravotní pojišťovna vstoupila do likvidace, byla nad ní zavedena nucená správa nebo se zdravotní pojišťovna sloučila s jinou. V takové situaci mohou lidé změnit pojišťovnu k prvnímu dni tří kalendářních měsíců následujících po měsíci, kdy tato situace nastala.

Jak změnit zdravotní pojišťovnu?

  • Potřebujete občanský průkaz nebo pas. Studenti musejí mít
    potvrzení o studiu, zaměstnanec sdělí zaměstnavatele, podnikatel doloží kopii živnostenského listu a doklad o výši záloh na pojistné, důchodce donese potvrzení o důchodu, nezaměstnaný doloží potvrzení z úřadu práce.
  • Za lidi s omezenou svéprávností provádí změnu pojišťovny jejich zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník.
  • Při narození dítěte se právo na výběr zdravotní pojišťovny nepoužije. Dnem narození se dítě stává pojištěncem té zdravotní pojišťovny, u níž je pojištěna jeho matka v den narození. Pokud matka nemá pojištění podle zákona o veřejném zdravotním pojištění, řídí se pojišťovnou otce.
  • Změnu zdravotní pojišťovny dítěte může provést jeho zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník až po přidělení rodného čísla dítěti.
  • Musíte vyplnit formulář, který si můžete vyzvednout na jakékoli pobočce nebo ho najdete na webu vybrané zdravotní pojišťovny. Přeregistraci můžete provést i online.
  • Seznam všech poboček zdravotních pojišťoven najdete na internetových stránkách jednotlivých pojišťoven nebo vám je sdělí na infolinkách. Telefonní čísla najdete opět na internetu nebo ve zpravodajích pojišťoven.
  • Do 8 dnů od přeregistrace jste povinni tuto změnu oznámit svému
    zaměstnavateli, který je naopak podle zákona povinen potvrdit vám přijetí tohoto oznámení.
  • Oznamte změnu pojišťovny všem svým lékařům.
  • Za nesplnění oznamovací povinnosti může pojišťovna uložit pojištěnci pokutu až do výše několika tisíc korun. Většina pojišťoven se ale ke svým klientům chová vstřícně a pokuty neukládá. 
  • Měňte pojišťovnu s rozmyslem, prostudujte si pečlivě jejich nabídku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi