Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bolí vás záda? Zkuste tejpování, radí fyzioterapeutka

Sedavé zaměstnaní - nejčastější příčina bolesti zad
Sedavé zaměstnaní - nejčastější příčina bolesti zad  (Autor: profimedia)
Autor: Andrea Ulagová - 
20. srpna 2015
06:30

Pestrobarevné náplasti, nalepené na různých částech těla, rozhodně nejsou poslední výkřik módy. Jedná se o tejp - speciální náplast, která se stále více využívá jako jedna z metod fyzioterapie. Tejpování může zmírnit nebo odstranit bolest, ale rozhodně byste si neměli náplast aplikovat sami.

Na chatu Blesk.cz radila čtenářům fyzioterapeutka Mgr. Martina Karasová z RehaMed Praha. Tejpování je podle ní jednou z metod, jak si poradit s bolestmi zad, bez polykání prášků a pokud nemáte čas navštěvovat pravidelně fyzioterapeuta.

„Před první aplikací tejpu doporučuji vyhledat odborníka, který má s tejpováním zkušenosti a naučí vás, jak si tejp správně aplikovat,“ radí Karasová. „Odborník vám navíc doporučí tejp, který je pro vás vhodný, protože existuje více druhů,“ dodává. 

Tejpy seženete v lékárně, nebo i na internetu. Jedná se o lepicí pásky s aktivní technologií, které nejen uleví od bolesti, ale fixují tělo ve správné poloze. Náplasti jsou bezpečné pro těhotné a kojící ženy, i pro alergiky.

Kromě odstranění bolesti tejpovací náplasti zmírňují otoky, podporují hojení, vazy, mohou vyřešit i akutní jizvy. 

Sedavé zaměstnání: nejčastější příčina bolesti zad

Bolesti zad ze sedavého zaměstnání jsou velmi časté, protože pramení z nesprávného držení těla. I když v zaměstnání často chodíte nebo stojíte, může to být stejně problém. Proto je lepší tyto polohy často střídat. Pokud dlouho sedíte, projděte se, udělejte pár cviků, pokud v práci dlouho stojíte, posaďte se.

Nebo vyzkoušejte tejpovací náplast ve tvaru X. „Vyztužená tejpovací páska ve tvaru X zajišťuje stabilitu bederní páteře, fixuje tělo ve správné poloze a ulevuje od bolesti,“ popisuje fyzioterapeutka.

Náplast není zázračná

I když vám náplast může ulevit od bolesti, není všemocná. Pokud přetrvávají bolesti zad nebo kloubů, je lepší vyhledat lékaře, který doporučí vhodnou léčbu a také fyzioterapeutické cviky. Ani masáž zad neřeší příčinu problémů, pouze vám na chvíli uleví a má spíše relaxační účinky než léčebné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi