Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jen pár stovek korun dělí řadu Čechů od chudoby. Půl milionu lidí nemá ani životní minimum

K chudobě má řada Čechů blízko
K chudobě má řada Čechů blízko  (Autor: Shutterstock a Profimedia)
Autor: všm, ČTK - 
19. srpna 2015
14:04

Porouchaná žehlička, nové boty pro děti – takové drobnosti mohou řadu Čechů uvrhnout do příjmové chudoby. Od její hranice je totiž mnohdy dělí pouze stokoruny. Půl milionu osob nemá ani životní minimum. Tuzemsko se loni sice dostalo z ekonomické stagnace, v přibližování k evropskému průměru ale ztrácí.

Česko patří mezi země s nejnižší mírou takzvané příjmové chudoby. Její hranice je na 60 procentech mediánu mzdy, což představuje 9901 korun měsíčně na jednotlivce. Velké množství lidí je ale těsně nad limitem a od pádu do chudoby je dělí jen pár stokorun měsíčně. Zhruba půl milionu lidí nemá ani životní minimum. Vyplývá to z výroční zprávy za loňský rok o situaci v ČR, kterou ve středu představili autoři z české pobočky mezinárodní sítě Social Watch. 

„V roce 2014 konečně byla přerušena recese a Česko vykázalo růst, který byl ale nižší než v přecházejících obdobích. Tuzemsko v přibližování k průměru EU ztratilo mnoho let. Teď je naděje, že se konvergence znovu obnoví,“ uvedla ekonomka Ilona Švihlíková. Podle ní se ČR ocitla „v pasti středně příjmových zemí“ a vláda by měla vymyslet, jak to překonat.

Zisky firem rostly, platy ne

Jedním ze znaků je podle Švihlíkové odliv dividend. Loni na nich z Česka odteklo 219 miliard, je to zatím nejvyšší suma. Od roku 2006 je odliv vyšší než investované částky, podle ekonomky se tak už vyčerpal „model lákání zahraničních investorů“.

Dopadá to i na mzdy, i když zisky firem loni rostly, do odměňování se to promítlo jen mírně. „Narušila se proporce mezi zisky a mzdami,“ podotkla Švihlíková.

Zůstalo jen u slov

Kvůli prosazování rovných šancí pro muže a ženy zavládl loni mírný optimismus, který se ale postupně vytrácí. Kabinet sice zřídil post ministra pro lidská práva, zmínil rovné příležitosti několikrát v koaliční smlouvě a programu a přijal i strategii do roku 2020, s přijetím konkrétních kroků ale váhá. Týká se to třeba volební novely s rovnoměrným zastoupením žen a mužů na kandidátkách, uvedla Veronika Šprincová.

Podobná situace podle Tomáše Tožičky panuje v oblasti lidských práv. „Prohlášení k podpoře lidských práv uvnitř ČR i navenek byla příslibem, bohužel zůstala jen v rétorické rovině,“ uvedl. Vláda například uváděla, že Česko chce lidem v tísni pomáhat hlavně v jejich zemích. Do rozvojové pomoci putuje 0,11 procenta HDP, a ne 0,33 procenta, jak se Česko při vstupu do EU zavázalo, dodal Tožička.

Podle zprávy také přibývá nesnášenlivosti, jen nenávistné výpady vůči Romům vytlačila islamofobie a téma migrace.

ivoadler ( 19. srpna 2015 18:20 )

Každý nemá nadprůměrné schopnosti jako ty, Venco. I lidé s omezenými schopnostmi mají právo na důstojný život. Režim, který to nedokáže zajistit, stojí za ho.vno. Chápeš to?

ladybug ( 19. srpna 2015 18:10 )

Jo, to je vina immigrantů. Kolik Čechů má exekutori na krku. Lidi si půjčují peníze na vánoce, na dovolenou u moře. Když nemáš peníze, seď doma na zadku. Já jsem emigrantka (v Americe), přes deset let jsem měla 2 práce. Během mého pracovního života jsem byla nazamněstnaná jen jednou, 3 měsíce. Jako emigrantka jsem se musela pěkně ohánět, žádné dávky jsem nechtěla. Jsem v důchodu a pořád si přivydělávám.

venxa ( 19. srpna 2015 18:05 )

Ty bolsevickej debile pod prapory SSSR jste meli tak zvanou "svobodu"za ostnatym dratem, dictaturu komunisticke luzy kterou nazyvas "demokracii". Praci jste sice vsichni meli povinnou ale museli jste makak za almuznu co vam stat laskave daval.Ovsem takovi blbci jako ty se citili jako v raji a nyni se v opravdove demokracii se svymy omezenymy schopnostmi nemohou uplatnit.

tgbg ( 19. srpna 2015 17:58 )

Jenomže dnes nastavená chudoba byl za komoušů luxus.

mandat ( 19. srpna 2015 17:45 )

Proc nejdeten do ulic.Proc si to nechate libit ?Vzdy,kdyz prijedu do Cech,tak me sokuje,jake mate ceny za srot obchodech.

Zobrazit celou diskusi