Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Běžný den Hanky a Tonči po dvouletém vězení. Jedna se modlí denně k Alláhovi, druhá pomáhá postiženým dětem

Autor: Etienne Blaha - 
20. srpna 2015
05:03

Antonie Chrástecká (27) a Hana Humpálová (27) strávily dva roky v zajetí. Od letošního března jsou zpět České republice. Jaký byl pro ně návrat do každodenního života? Obě situaci zvládají jinak.

TONČA: Pomáhá postiženým k lepšímu životu

Antonie jako dobrovolník již v roce 2010 pomáhala mentálně postižené dívce Míše cítit se v normálním životě dobře. Byla jí kamarádkou, trávila s ní volný čas. „Dělá mi radost pomáhat,“ glosovala to tehdy.

Po těžkém traumatu způsobeném únosem se k profesi vrátila. Několik dní je koordinátorkou dobrovolnické organizace. Každé ráno kolem půl deváté jde na autobus, který ji z domova odveze do práce.

Antonie Chrástecká Antonie Chrástecká | Foto: L. Křivan, M. Přibyl

HANKA: Šátkem vzpomíná na lásku?

Během dvouletého zajetí Hanka přijala islám, podle odborníků šlo o obranu, snahu zachránit svůj život. Po návratu domů se ale víry nevzdala a je praktikující muslimkou. Co ji k tomu vede?

Může se jednat o tzv. Stockholmský syndrom, kdy zajatec převezme filozofii únosce. „Nebo v tom může hrát roli nějaký partnerský či párový vztah, který tam navázala. Přijala postoj svého protějšku nebo postoj ženy, která se o ni starala,“ uvedl psycholog Jiří Jelen.

Hana Humpálová Hana Humpálová | Foto: L. Křivan, M. Přibyl