Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na ochraně dětí před sluncem nešetřete, radí dermatoložka

Chraňte děti před sluncem.
 (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Andrea Ulagová - 
22. srpna 2015
09:00

Slunce se opět vrátilo a lidé by proto měli opět chránit pokožku před jeho paprsky. Nejcitlivější kůži mají malé děti. Podle odborníků se vyplatí investovat do kvalitní značky s vyšším faktorem, pomoci ale může i speciální dětské oblečení proti slunci

„Opalovací krémy pro děti obsahují fyzikální filtry, které se nevstřebávají a chrání dítě proti škodlivým paprskům,“ uvedla pro Blesk.cz dermatoložka Olga Shalamová.

„V dětských krémech se používají látky, které nevyvolávají alergie a které dětská pokožka nejvíc toleruje,“ dodala odbornice.

Čím mladší dítě, tím citlivější pokožka, proto se vyplatí investovat do krému s faktorem 50+. S vyšším věkem se může faktor zmenšovat, ale i tak byste měli používat na svého potomka minimálně faktor 30+.

I když většina krémů je voděodolná, doporučuje se namazat dítě po každém koupání, stejně tak i když se nekoupe, je lepší obnovovat vrstvu krému po dvou hodinách.

„Ve specializovaných obchodech lze navíc koupit speciální oblečení pro děti, které je uchrání před sluncem,“ radí Shalamová.

Jak vybírat krém pro děti?

  • Zjistěte, zda produkt obsahuje UVB i UVA filtry a je voděodolný.
  • Kupujte výrobky, které obsahují ochranný filtr 30 a víc.
  • Pokud jedete s dětmi k moři, sáhněte po krému s filtrem 50 i 50+.
  • Kvalitní produkty jsou nejen v lékárně, ale i v supermarketech nebo v drogerii.
  • Pokud je vaše dítě citlivé nebo má atopický ekzém, je lepší se o používání krému na opalování poradit s kožním lékařem.
  • Pokud se dětským krémem namaže dospělý člověk, nic tím nezkazí, dokonce bude jeho pokožka lépe chráněná. Naopak opačně to neplatí, na děti krémy pro dospělé nepoužívejte. Nebudou dostatečně chráněné, a navíc se u nich může vyskytnout alergická reakce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi