Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strojvedoucí hrdina má problémy se zdravou nohou. Kamarádi pro něj vybrali 3 miliony

Autor: ČTK, simao - 
18. srpna 2015
19:04

Čeká ho další operace, z Ostravy však již strojvůdce Jana Č. převezli do Prahy. Poslední zprávy o hrdinovi od Studénky bohužel nejsou tak pozitivní. Poté, co o jednu nohu přišel, má zdravotní problémy i s tou druhou. Jeho kolega a kamarád však věří, že to Honza zvládne. A za úžasnou považuje solidaritu lidí, kteří strojvedoucímu poslali již přes 3 miliony!

Po červencové srážce pendolina s kamionem ve Studénce na Novojičínsku zůstává ve Fakultní nemocnici Ostrava poslední pacientka. Její zdravotní stav je podle mluvčího ostravské nemocnice Tomáše Oborného stabilizovaný. Z tamní JIPky byla již dříve propuštěna jedna cestující do domácího léčení, strojvedoucí Jan Č. pak byl převezen do Prahy, kde žije. Jeho léčba pokračuje.

„Už týden je v Praze ve Vinohradské nemocnici. Bohužel dnes jsme za ním chtěli jít, ale zítra ho čeká nějaký další zákrok. Dnes měl proto předoperační vyšetření, návštěva bohužel nebyla možná,“ prozradil Blesk.cz Jiří Běhounek, kolega a kamarád strojvedoucího a šéf odborářů z Depa Praha.

Návrat strojvedoucího, který ve velké rychlosti dokázal vlak díky plně profesionální reakci zpomalit a zamezit ještě většímu rozsahu tragédie, do běžného života je během na dlouhou trať. Běhounek prozradil detaily k aktuálnímu zdravotnímu stavu Jana Č., kterému všichni kolegové, ale i široká veřejnost drží palce. „Ten stav není žádná velká sláva, bohužel ta zdravá noha zdaleka zdravá není. Jsou tam nějaké problémy na patě a i ta citlivost a pohyblivost jsou velmi problematické,“ nepřinesl tentokrát kamarád Jana Č. nejlepší zprávy.

Chodí za ním podle „jízdního“ plánu

Kolegové od dráhy se Jana Č. snaží podpořit, jak se dá. „Včera tam kolegové byli – my to právě již řešíme, aby tam nepřišlo více lidí naráz a pak nikdo. Tak jsme v tom trošičku udělali systém. Nádražácký, to umíme. Psychicky je na tom v zásadě dobře, já jsem s ním včera mluvil telefonem a po hlasu je tam stále stín únavy, vyčerpání, ale je pozitivní a v hlavě to má dobré, dá to, bude to dobré. Teď jde o to, aby mu tu zdravou nohu spravili a byla funkční, tím pádem to řešila nějaká špičková ortéza,“ pokračuje Běhounek.

Pro strojvedoucího zřídili jeho kolegové sbírku, na které se sešlo již mnoho anonymních příspěvků. „Na účtu máme 3 miliony. Pro většinu kolegů, známých a spolupracovníků Honzy je úžasná solidarita lidí, že se vybraly tyto peníze. Na začátku jsme nic takového vůbec nepředpokládali. Myslím, že je to super. Je úžasné, že lidi jsou schopní takhle udělat, co mohou, tedy poslat nějakou tu korunu,“ dodal kolega zraněného strojvedoucího. Na pomoc Janovi Č. již kolegové vybrali 3 025 311 korun. Peníze půjdou na pokrytí jeho potřeb – rehabilitací i pořízení kvalitní ortézy.

I vy můžete podpořit strojvedoucího hrdinu jakýmkoli příspěvkem na konto 4026277399/0800.

Havárie ve Studénce se stala 22. července. Stala se na železničním přejezdu, lidé se však ne a ne z tragédie ponaučit a stále na přejezdech riskují. Za nehodu ve Studénce mohl polský řidič kamionu, který vjel na koleje v době, kdy už svítila červená světla. Vůz zůstal zavřený mezi závorami.

Nehoda si vyžádala tři oběti na životech a skoro 20 zraněných. České dráhy (ČD) zatím na zálohách odškodnění vyplatily 1,7 milionu, v této věci se na ně dosud obrátilo 19 lidí.

Dráhy již dříve uvedly, že budou v souladu s evropskou legislativou vyplácet poškozeným zálohu odškodného, která bude v případě příbuzných obětí činit minimálně 21 000 eur (téměř 570 000 korun). U zraněných částka stanovena není, bude ale přiměřená. Dráhy následně budou peníze vymáhat od viníka nehody.

Mluvčí drah Petr Šťáhlavský dnes nechtěl komentovat informace některých médií, podle kterých pojistka polského řidiče nebude stačit na pokrytí materiálních škod způsobených na vlaku, které podle předchozích informací dosahují 150 milionů korun. „S pojišťovnou pravděpodobného viníka nehody na přejezdu ve Studénce úzce spolupracujeme a na jednání, které proběhlo v první polovině srpna, jsme se ujistili, že veškeré nároky pozůstalých a zraněných budou vypořádány v plném rozsahu,“ uvedl Štáhlavský na dotaz ČTK.

České dráhy podle něj postupně vyplácejí poškozeným zálohy a budou jim nápomocny i při dalším jednání s pojišťovnou. Skutečnou výši škody, která vznikla drahám, budou ČD podle mluvčího teprve upřesňovat, je třeba započítat například i náklady na odškodnění cestujícím, na náhradní autobusovou dopravu v době nehody, navýšené mzdové náklady za mimořádné nasazení vyššího počtu personálu a podobně. „Také finální škoda způsobená na jednotce Pendolino bude známa na podzim, po předložení nabídky výrobce na její opravu. Další postup uplatnění náhrady škody způsobené Českým drahám na pojišťovně, případně na viníkovi, pak projedná vedení společnosti,“ dodal mluvčí.

valdom_hayzle ( 19. srpna 2015 19:00 )

Co tu meleš střevo, podívej se na mapu. Sekl jsem se ve vzdálenosti, nádražní budova je od přejezdu 300 m, a ne tedy 500. Vyjel ze zatáčky a začal brzdit kvůli nádraží, ale určitě ne kvůli autu, tak drž pysky, jo?

tgbg ( 19. srpna 2015 09:05 )

Komouši jako satriani budou vždycky otravovat.

barbatus ( 19. srpna 2015 02:55 )

Kouzlo nechtěného - napsat, že uzdravování po amputaci nohy bude BĚHEM na dlouhou trať.... Jako slepému říct - vidíte, jak jste na tom špatně.

nojasne ( 18. srpna 2015 22:58 )

Jako pokus o vtip slabý. A pokud snad opravdu věříš, že pro vlak platí stejné předpisy jako pro auto, tak radši nejezdi ani výtahem.

Slavek ( 18. srpna 2015 21:36 )

Mate to v clanku. Jako zaloha 21tis €. Dalsi penize budou vyplaceny nasledne. Ale samozrejme muzete zalozit sbirku. Tuto sbirku zalozili kolegove, kteri netlachaji v diskusich a neco delaji.

Zobrazit celou diskusi