Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Míří Rath opět k soudu? Policie navrhuje obžalobu

David Rath po vynesení rozsudku v první části svého případu
David Rath po vynesení rozsudku v první části svého případu  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK - 
18. srpna 2015
11:32

Kriminalisté navrhli obžalovat devět lidí a osm firem z druhé větve kauzy bývalého poslance a středočeského exhejtmana Davida Ratha. Obvinění, mezi nimiž je i Rath, podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho převzali 3,4 milionu korun.

Rath, obviněný z korupce při veřejných zakázkách, dostal v první části případu, ve které soud řešil 11 lidí, nepravomocně 8,5 roku vězení. Druhá část jeho kauzy se týká zejména firem, například Metrostavu.

Spisový materiál má 20 tisíc stran

Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej sdělil, že policisté předali žalobci Vrchního státního zastupitelství v Praze trestní spis, který se týká zmanipulovaných veřejných zakázek zadavatelů Středočeského kraje a Oblastní nemocnice Středočeského kraje.

Policisté navrhli obžalovat devět fyzických a osm právnických osob ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, poškození finančních zájmů Evropské unie, přijetí úplatku či podplácení. Spisový materiál obsahuje podle mluvčího více než 20 000 listů.

Mezi firmami zapletenými do případu je i největší česká stavební společnost Metrostav, která spojitost s kauzou exposlance odmítla. Podezření se podle dřívějších informací médií týkají například tendrů pro nemocnice v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky vozů pro středočeskou záchrannou službu.

Zobrazit celou diskusi