Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Místo Lednice zvou webovky do Chladničky: Jihomoravský kraj překládal pomocí Googlu

Autor: dce - 
18. srpna 2015
10:14

Automatický překladač, který člověk najde na internetu, často člověku poslouží pro překlad textu a pochopení jeho smyslu. Většinou je ale výsledný text dosti krkolomný. A tento rys májí i překladové texty o Lednicko-valtickém areálu na webu Jihomoravského kraje. A není to jediná vada. Jenže zpracování tohoto webu stálo milion korun!

Lednicko-valtický areál patří mezi památky UNESCO v České republice. A jako takový zaslouží pořádnou reklamu – Jihomoravský kraj ho samozřejmě začlenil i do svých nově vzniklých webových stránek propagujících turistické zajímavosti v kraji.

Jenže budete mít hodně velké štěstí, když se vám webovky vůbec načtou. A tím to celé jen začíná. Jestli bylo propagační video kraje trapas, tak tohle je průšvih. Za webovky totiž vyplatili jeden milion korun!

Jako správný web pro turisty je jizni-morava.cz v několika světových jazycích. Nechybí ani slovenština, němčina nebo ruština. Ale asi ani rodilí mluvčí by z nich nebyli moudří. Místo Lednicko-valtického areálu Slováky i Rusy pošlou do Chladniček.

A to není vše, texty v ruštině na webu nedávají absolutně žádný smysl, jako by je někdo přeložil jen pomocí Google Translatoru. Ono to tak totiž bylo... „Během cesty v historickém vlaků dopravní chladící vagon,“ píše se na webu kraje v ruštině.

Výrobce stránek texty po překladu prostě nezkontroloval, což byla základní chyba. Třeba z Jožky Černého se tak stal černý Jožka. Ani mobilní aplikace téhož původu není bez chybičky. Zde už texty v jiných jazycích téměř zcela chybí. 

Absolutně nejvíc ale tahá za oči kvalita valné většiny fotek použitých pro web, jen s hodně velkým štěstím poznáte, co na obrázku vůbec je...

Serveru už se lidé vysmívají od jeho spuštění. Jak píše iDnes.cz kvůli tomu na webu přibyl proužek s oznámením, že jde o testovací verzi. Ale vypadá to, že jediné, co se tu testuje, jsou nervy návštěvníků. (Web přeci jen někdo upravuje, Chladničky z překladu už totiž zmizely, jiné vady ale ne, pozn. red.).

dzelo ( 18. srpna 2015 11:41 )

A zase peníze vyhozené okne-zodpovědnost žádná!

Zobrazit celou diskusi