Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„S holkama mě to štvalo,“ říká křesťan Kuba. Stal se gayem a partnera si vzal v kostele

Kubovi dlouho trvalo, než si přiznal, že je gay.
Kubovi dlouho trvalo, než si přiznal, že je gay.  (Autor: Blesk - Matěj Smlsal)
Autor: Matěj Smlsal - 
18. srpna 2015
05:01

Když bylo Kubovi 12, zemřela mu maminka. O něj i o bratra začal pečovat jen táta, po roce ale skončil v psychiatrické nemocnici v pražských Bohnicích. Klukům hrozilo, že půjdou do dětského domova. Ujala se jich ale rodina z církevního sboru. Kuba, který je v církvi aktivní dodnes, v sobě poté objevil gaye. Dlouho se to bál sobě i okolí přiznat.

Události z dětství měly za následek, že svou sexualitu a coming-out (přiznání, že je gay – pozn. red.) jsem dlouho neřešil. Akorát na střední škole, když se probíralo, komu se líbí která holka, jsem se moc nezapojoval do diskusí,“ vyprávěl Kuba (26) během akce Živá knihovna, kterou v rámci LGBT festivalu Prague Pride pořádala Amnesty International.

Kuba si o sobě dlouho myslel, že je spíš bisexuál než gay. Zkoušel chodit i se dvěma holkami, které se do něj zakoukaly.

„To pro mě bylo hrozné, vůbec mě to nebavilo. Rande byla fajn, to si člověk pomůže alkoholem, tak je milý. Ale zamilované smskování po večerech mě vyloženě štvalo. Nechal jsem ty vztahy vyhnít. Postupně jsem tak ubíral procenta mé heterosexuality,“ říká.

Zamiloval se do bratra z pěstounské rodiny

Zlom přišel ve dvaceti, když se zamiloval do kluka z církve. Problém ale byl, že do člena své pěstounské rodiny. „Pro mě byl vlastním bratrem – ne z legislativního, ale z faktického hlediska. To byl problém. A navíc to nebyl gay,“ vzpomíná.

Následně začal chodit k terapeutovi. V tu dobu konečně sám sobě přiznal, že je opravdu na kluky. A začal to postupně oznamovat i okolí.

„S negativními reakcemi jsem se nesetkal ani u kamarádů z vysoké školy, ani v církvi. Byl to super pocit se vyoutovat, být konečně svobodný, nebát se, že to na mně někdo pozná, ale jít s barvou ven,“ vzpomíná.

Kuba před čtyřmi lety potkal partnera, se kterým měli nedávno svatbu v kostele sv. Martina ve zdi, který stojí u Národní třídy v Praze.

Registrace samotná proběhla na úřadě, ale v kostele jsme měli svatbu. I s farářkou,“ říká.

Svatba mohla proběhnout proto, že Kuba je členem Českobratrské církve evangelické. „Ta nemá oficiálně žádné stanovisko, takže záleží na lidech, sborech, farářích. Navíc Praha je v tomto vesměs liberální,“ dodává.

Video  Postupně jsem ubíral procenta heterosexuality, říká křesťan Kuba.  - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...