Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Máte šanci na nový kotel zadarmo. Kraje už mohou žádat stát o peníze na dotace

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. srpna 2015
09:00

Krajské úřady už mohou ministerstvo životního prostředí žádat o peníze z nových kotlíkových dotací. Celkem je z evropských fondů do roku 2020 k dispozici rekordních devět miliard korun. Ministerstvo teď uvolní třetinu, tedy tři miliardy. Kraje budou žádat až do konce září, pak přijde řada na konkrétní žádosti obyvatel. Pokud budou vaše úřady štědré, můžete nový kotel získat i zadarmo.

Až 85 procent z ceny kotle do maximální výše 127,5 tisíce korun vám mohou zajistit nové kotlíkové dotace, o které už mohou žádat kraje. Jde tak o poslední krok před tím, než budou moci své projekty předkládat jednotlivci. Zbytek ceny vám navíc může přispět kraj, město nebo obec. Volba je ale na nich.

Kraje si určí vlastní pravidla

„Pro kotlíkové dotace si občané zajdou na kraj,“ řekl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Zároveň také poukázal na to, že ministerstvo nebude krajům striktně nařizovat podmínky udílení dotací. Kraje tak nemusí podpořit některé typy kotlů – třeba nové uhelné.

„Zda kraj podpoří výměnu celé možné škály zdrojů, zda bude dotace proplácet žadateli nebo přímo dodavateli nebo jestli doplatí zbývající část dotace, je na rozhodnutí krajů,“ dodal Valdman.

Než začnete žádost vyřizovat, zjistěte si tak raději přesné podmínky dotací na svém krajském úřadě. Vyhnete se zbytečným průtahům.

„Pořadí lidí tady nebude hrát takovou roli,“ dodal k množství peněz, které jsou k dispozici, a obvyklým frontám před úřady ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Jeho ministerstvo zároveň dodává, že kraje na žádostech teprve pracují, žádný ji ale ještě nepodal. „Musí to většinou projít schválením zastupitelstva,“ dodává k tomu mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Kdy dostanete kotel zadarmo?

Pokud bude váš kraj štědrý a zbytek ceny se rozhodne doplatit, můžete dostat kotel i zadarmo. Doplacení částky zvažuje podle ministerstva životního prostředí například Moravskoslezský kraj nebo město Ostrava. Míst bude ale zřejmě více.

Maximum z nových kotlíkových dotací, tedy 85 procent ceny (maximálně 127,5 tisíce korun), vám pak garantuje ministerstvo, pokud bydlíte v takzvaných prioritních lokalitách, tedy v místech se zhoršenou kvalitou vzduchu. Například se jedná o Děčín, Litvínov, Prahu nebo také Brno, Prostějov a Ostravu (seznam míst uvádí ministerstvo životního prostředí na svém webu). A také pokud se rozhodnete starý nevyhovující kotel vyměnit za moderní na biomasu nebo za tepelné čerpadlo.

Ministerstvo chce vyměnit 80 tisíc kotlů

Za peníze z eurofondů, tedy za 9 miliard korun, chce ministerstvo vyměnit minimálně 80 tisíc kotlů. V Česku jich přitom nevyhovuje až 350 tisíc. Další peníze, vždy tři miliardy, uvolní ministerstvo postupně v roce 2017 a 2019.

Zastaralé uhelné kotle musí do roku 2022 zmizet, jinak je lidé pod hrozbou pokut nebudou moci používat. Od tohoto data bude možné podle zákona v Česku provozovat jen ekologické kotle 3. emisní třídy a vyšší.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi