Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Počítačové hry už asi netáhnou. Mladí propadají kurzovým sázkám na internetu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
17. srpna 2015
19:40

Až 30 procent patnáctiletých má zkušenost s online sázkami. Aspoň to tvrdí Výroční zpráva o hazardním hraní v Česku v roce 2014. Podle psychologa je třeba hledat příčinu přímo v rodině. Informace přinesly Lidové noviny.

Podle výroční zprávy má 10 až 30 procent dětí ve věku od 15 do 17 let zkušenosti s hazardním hraním. 5–15 % děti ve věku kolem 15 let hlásilo zkušenost s elektronickými herními zařízeními. A až čtvrtina patnáctiletých má zkušenost s kurzovými sázkami.

Výsledky překvapily národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. „Tento průzkum jsme dělali poprvé, nemůžeme tedy říci, zda počet mladých gamblerů stoupá, či klesá,“ řekl Vobořil. „Můžeme ale říci, že stoupá počet online hráčů, tedy těch, co sází na internetu.“

Důvod? Trh se mění, hraní se přesouvá z temných a zakouřených heren do dětských pokojů, na obrazovku počítače, protože dnes má přístup k internetu prakticky každý.

„Znám dokonce případ, kdy má osmnáctiletý student registraci v online sázkové kanceláři,“ popisuje Vobořil. „Jeho kamarádi a spolužáci se na sázky skládají,“ dodal.

Zkušenost ještě neznamená závislost

„První, co člověka napadne, že je to zpráva o stavu rodiny a možná i společnosti, protože rodina se částečně odvozuje od společnosti,“ vyjádřil se k průzkumu psycholog Ivan Douda.

Příčiny dětského gamblingu tkví podle něj v rodině a špatné rodinné atmosféře. „Děti si chtějí hrát, to má logiku, pokud nemají doma nic, co jim přináší potěšení, mohou se uchýlit k hraní online,“ řekl psycholog.

Na druhou stranu dodává, že zkušenost ještě neznamená, že povede k závislosti nebo přímo k patologickému hráčství.

„Je rozdíl, když si to dítě jednou zkusí a nemá s tím problém, nebo v tom leží od rána do večera a utrácí peníze,“ vysvětluje Douda.

Často se stane, že problém se vyřeší sám, dítě si najde jiný zájem a přestane hrát. Ale také se může stát, že hrám skutečně propadne, a to ho vede k utrácení peněz a i krádežím.

Rodiče přicházejí pozdě

Podle psychologa rodiče žádají o radu pozdě, a to až ve chvíli, kdy se jim doma ztrácejí peníze nebo věci. Pak musí závislý teenager na psychoterapii, která má, zvláště u dětí, velmi obtížný průběh.

„Jakmile rodič zjistí, že dítě dělá na internetu něco, co nemá, měl by být nekompromisní,“ radí Douda, jak předejít krajnímu řešení. „Musí být schopný odříct dítěti internet, zamezit k němu přístup, prostředky k tomu jsou,“ dodává psycholog.

Pokud rodiče zjistí, že dítě používá kapesné na něco jiného než na určené útraty, měli by přestat mu dávat peníze přímo a větší obnosy platit sami, např. za obědy. Dále by měli zamezit dítěti přístup ke kreditním kartám a schovat cenné věci.

Návrh řešení putuje k vládě

Návrhy řešení, jak bojovat proti dětskému gamblingu, už míří k projednání k vládě, která by se jím měla zabývat do konce srpna. „Je to ale spíše akční plán, plný kompromisů,“ komentuje návrh Vobořil.

Dannero ( 17. srpna 2015 21:18 )

konečně se našlo dost naivních lidí které můžou solidně oškubat, protože kurzové sázení funguje především na principu nových a naivních nezkušených sázkařů kteří mají pocit že vydělají jmění a dávají vydělat zkušeným finančníkům balík. I proto je všude vidět reklamy na kurzové sázení, už nemají na kom vydělávat.Prakticky stejný princip jak skořápky, kdo neumí ten prohrává ...

Zobrazit celou diskusi