Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéfka ERÚ Vitásková čelí dalšímu obvinění: Za jmenování Vesecké do čela úřadu

Autor: ČTK - 
17. srpna 2015
10:35

Alena Vitásková (58) čelí dalšímu stíhání. Tentokrát za to, že zaměstnala bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality tak zneužila své pravomoci. Vitásková měla stát připravit o jeden milion korun.

Protikorupční policie v pondělí obvinila předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Úřad s postupem policie nesouhlasí, Vitásková rezignaci nezvažuje.

Trestní stíhání souvisí se jmenováním někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do nově vytvořené funkce místopředsedkyně úřadu. Podle policistů Vitásková porušila energetický zákon a způsobila státu škodu nejméně jeden milion korun. 

Vitásková jmenovala Veseckou do funkce místopředsedkyně loni 4. listopadu. „Podle závěrů kriminalistů tak měla jednat zcela v rozporu s energetickým zákonem, neboť Renata Vesecká nesplňuje zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně ERÚ – uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky a z toho tři roky v řídící nebo vedoucí funkci,“ uvedl Ibehej.


ERÚ i Vitásková v minulosti několikrát uvedly, že Vesecká podmínku splňuje, protože se zabývala kauzami souvisejícími s energetikou.

Vitásková si bude stěžovat

Vitásková proti obvinění podá stížnost, řekl ČTK mluvčí úřadu Jiří Chvojka. "Považujeme to za pokračování zoufalé snahy státního zástupce ospravedlnit květnový zásah v úřadu," doplnil.

Policie při květnovém zásahu hledala mimo jiné právě jmenovací dekret Vesecké, z kanceláří si ale odnesla také data z počítačů či různé listiny. Úřad policistům dekret vydal, Vitásková ale počínání dozorujícího státního zástupce Kamila Špeldy označila za šikanu ERÚ. Podobně reagovala i sama Vesecká, podle které byl zásah fraškou. ERÚ a Vitásková proto na konci července podaly proti postupu policie ústavní stížnost.

Do vazby zatím šéfka ERÚ nepůjde

Vitásková je stíhána na svobodě, kauzu dozoruje Okresní státní zastupitelství v Jihlavě. Výši způsobené škody policie vyvozuje z platu, který Vesecká dostávala, a z povinných odvodů zaměstnavatele za zaměstnance.

"Jde o hypoteticky sečtenou výplatu paní Vesecké, která ale naprosto nedává smysl, protože tam žádný úmysl se obohatit nebo někoho poškodit rozhodně nelze spatřovat," reagoval Chvojka. "K žádnému trestnému činu nedošlo, paní místopředsedkyně byla jmenována v souladu se zákonem a tím to pro nás končí," dodal.

Mluvčí uvedl, že navzdory posledním událostem Vitásková nepřemýšlí o rezignaci. "Čím více se paní předsedkyni snaží poškodit, tím více je odhodlána vydržet ten tlak a nenechat se zastrašit," poznamenal.

V jiném případu, který projednává brněnský krajský soud, čelí Vitásková obžalobě kvůli výstavbě dvou solárních elektráren v Chomutově. V kauze jde o to, že ERÚ dal elektrárnám za nejasných okolností povolení na provoz, což pak Vitásková potvrdila, ačkoliv prý věděla, že věc je sporná.

sairait ( 18. srpna 2015 09:40 )

že teda Vitásková musela chodit s kůží na trh kvůli Vesecké to nechápu, bohorovná státní zástupkyně snad mohla hledat místo v oboru, tam je nabídek dost a ona mi připadala docela ambiciózní, takhle se snížila na úroveň jistého bývalého ředitele ZOO, který šel dělat za 270 tisíc měsíčně mluvčího českých drah i když jeho praxe spočívala v tom, že jel dvakrát rychlíkem z Prahy do Kolína, ovšem stejně nakonec od drah vyletěl i s panem ředitelem a tady v tomto případě by to mělo dopadnout podobně

bleskyplesky ( 17. srpna 2015 22:49 )

klasické klišé používané všemi střelenými husami: Jsem nevinemń a nevidím důvod pro odstoupení a bude se bránít tím víc, čím víc do mne budete střílet. Takže, klepeta na pazoury a odchod! Přece není normální aby tak slizcí hadi pořad proplouvali všemi děravými sítěmi českého práva! Kdo tuto ženu vlastně brání před normálním postupem? Přec jinde ředitel udělá průšvih a pokud je správní rada při střízvém rozumu, tak ho odstřelí a tady? Už létá se do madam strefuje kdekdo ale nic! Akorát jí přibývají vrásky ale odstroupit nebo vyhodit? Nepřipadá v úvahu. proč taky, že? Vždyť milion měsíčně jí už žádnej blb nedá.

barbatus ( 17. srpna 2015 13:03 )

A proč není stíhán ten, kdo povolení na elektrárnu vydal? Bylo to v době, kdy Vitásková ještě na ERÚ nebyla. Ona je stíhána za neodejmutí sporné licence, ale ten, kdo ji vydal, je v pohodě a klidu. Kdyby Vesecká provozovala svou malou vodní elektrárnu a byla šéfka třeba uklízeček v úklidové firmě, požadavky by splnila.

Zobrazit celou diskusi