Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šéfka MMF Christine Lagarde: Řecký dluh je neudržitelný

Autor: ČTK, mb - 
16. srpna 2015
15:48

Zdálo se, že nekončící ekonomická tragédie Řeků je díky pátečnímu hlasování řeckého parlamentu i dohodě eurozóny, ve kterém byl schválen záchranný balíček v hodnotě 85,5 miliard euro (zhruba 2,2 bilionu Kč), konečně zažehnána. Omyl! Šéfka Mezinárodního měnového fondu říká, že Řekové dluh splatit nedokážou a potřebují další pomoc.

„Jsem pevně přesvědčena, že je řecký dluh neudržitelný,“ prohlásila šéfka MMF Christine Lagarde (59) a zároveň upozornila Evropu, že Řekové budou brzy potřebovat „odpuštění části dluhu“.

Německo vs. MMF

Odpuštění byť jen části dluhu se ale zuby nehty zuřivě brání Německo, které patří mezi největší věřitele Řecka. „Odpouštění dluhů v rámci evropského práva nefunguje. Máme ale určitý prostor pro další oddálení splatnosti,“ domnívá se německý ministr zahraničí Wolfgang Schäuble (72). Po MMF naopak požaduje, aby dal jasný signál, že se bude podílet na záchraně Řecka. „Chceme, aby se MMF přihlásil k této dohodě,“ prohlásil mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Mezinárodní měnový fond zřejmě až na podzim rozhodne, zda se bude podílet na záchraně Řecka tak, jak ji v pátek dojednali zástupci Evropské unie.

gabreta ( 16. srpna 2015 21:04 )

Omyl chlapci. MMF i s tou babou to věděli dávno dopředu, že půjčkama Řecko položí ekonomicky, dostanou ho do dluhový pasti a ve finále si ho postupně rozkradou!! A Řekům zůstane holej zadek a nebude jim patřit ani jejich země! To samý čeká Ukrajinu, pokud tam nevyženou tu sebranku, co jim vládne, přes to, že mají pasy a občanství cizích státu, kde mají uložený nakradený prachy!! Co nakonec z prosperujících podniků u nás, patří nám?? Tak velký kulový!

nojasne ( 16. srpna 2015 18:47 )

Baba to ví deset let. Ale dřív neměla koule na to, aby to vypustila z huby. Kuráž si dodala až teď. 

mandat ( 16. srpna 2015 17:52 )

To trbalo vic jsk rok,nez ji to doslo. A jak dlouho potrebuji na to,aby jim doslo, ze utecenci znici Evropu.

mrdlafka ( 16. srpna 2015 17:24 )

řekové!!!--- to co mně dlužíte vám odpouštím

lalia ( 16. srpna 2015 16:44 )

nevím,proč de s tím Řeckem tak párají.Jsou to zmetci,chtějí se mít dobře,ale vydělat si na to neumí,jen jim půjčovat a odpouštět dluhy.Dávno je měli kopnout do zádele,ať si hospodaří za své.my na ně máme doplácet ? ,

Zobrazit celou diskusi