Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Češi bankrotují ve stále mladším věku. Nejčastěji se zadluží kvůli bydlení

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, sou - 
16. srpna 2015
16:53

Věk lidí, kteří podávají sami na sebe insolvenční návrhy, se snižuje. Zatímco v předešlých letech o oddlužení žádali zpravidla lidé ve věku kolem 35 let, nyní se věk žadatelů snížil na 28 roků. S odkazem na data ministerstva práce a sociálních věcí to uvedla společnost Vše pro insolvenci.

„Od začátku letošního roku počet fyzických osob, které vyhlásily osobní bankrot, klesá. Naopak živnostníků, kteří na sebe podávají insolvenční návrh, je čím dál více. A mezi nimi roste i počet mladých lidí. Čerství absolventi bez praxe si totiž v naději najít si zaměstnání sami zřizují živnostenské listy, kýžený efekt v podobě stabilní práce se ale často nedostaví," uvedl jednatel společnosti Vše pro insolvenci Jan Malý.


    
Celkem dvě pětiny Čechů žijí podle něho na dluh nebo od výplaty k výplatě. Zpravidla tak neplánované výdaje řeší neuváženou půjčkou. Přitom se až 94 procent Čechů považuje za finančně odpovědné. „Kvůli špatnému finančnímu plánování se do problémů dostávají zpravidla mladí lidé. Ti si neumějí dělat finanční rezervy a berou si i několik půjček najednou, které pak nejsou schopni splácet," uvedl dále Malý.
    
Podle odborníků je hlavním důvodem neschopnosti hospodařit nedostatečné vzdělávání mladých lidí. „Češi neprocházejí žádným kurzem finanční gramotnosti. Ani na základních či středních školách se základy hospodaření, vyjma ekonomických škol, nevyučují. Nikdo zejména mladé lidi nevede k finanční zodpovědnosti. Není to však jen problém systému vzdělávání ČR. Tento problém vidím jako celoevropský, ne-li celosvětový," dodal Malý.

Mladí si nejvíce půjčují kvůli samostatnému bydlení   

Češi se zadlužují napříč věkovým spektrem, přibývá ale mladých lidí. Nejvíce půjček si lidé berou ve chvíli, kdy se začínají osamostatňovat. Až 75 procent žadatelů o půjčku je ve věku do 30 let. Například úvěrovou smlouvu je možné uzavřít už v 18 letech a banky na tyto potenciální klienty cílí.

Vzniká tak nabídka úvěrů už i pro takto mladé lidi. U mladých lidí je navíc nebezpečí v tom, že chtějí co nejdříve mít především vlastní bydlení, nemají trpělivost a jsou připraveni se okamžitě výrazně zadlužit jen proto, aby měli domácnost kompletně vybavenou.


    
Půjčku si přitom zpravidla berou osoby s nižší mírou vzdělání a osoby ve finanční tísni. Právě ta s finanční nezodpovědností jsou hlavním důvodem půjček. Přitom si až čtvrtina lidí bere půjčku s vědomím, že ji nebude moci splácet. 

„Problémem jsou právě mladí dlužníci, kteří si na sebe naberou víc půjček, než jsou schopni splácet. Navíc si berou půjčky na věci, které nejsou nezbytně nutné. Poptávka roste v období dovolených a vánočních svátků. Není výjimkou, že si mladí lidé vezmou půjčku, aby mohli splácet tu předešlou. A kolotoč dluhů začíná. Pro mnohé dlužníky je potom jediným řešením vyhlášení osobního bankrotu," varoval Malý.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 16. srpna 2015 17:43 )

Komouši taky zbankrotovali!!!!

lunatic ( 16. srpna 2015 17:13 )

Nerozumím tomu,pročby se měl kdokoliv z hlediska zákona svéprávný učit sčítat a odečítat ;o ničem jiném totiž život není-pouze o dobré schopnosti odhadnout co ještě ano a co již nikoliv

Zobrazit celou diskusi