Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výbuch a požár v chemičce u Litvínova: Jako zázrakem se nikdo vážně nezranil

Autor: Andrea Ulagová, ČTK - 
13. srpna 2015
15:02

Rozsáhlý požár zasáhl ve čtvrtek ráno propylenovou jednotku chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova. Ohni předcházel výbuch, hořelo na dvou místech. Hasiči vyhlásili mimořádný poplach, oheň dostali pod kontrolu asi po čtyřech hodinách. Jako zázrakem nebyl nikdo vážně zraněn. Podle České inspekce životního prostředí unikly do ovzduší jen saze a přímé ohrožení lidí tak nehrozí. Litvínovu pomáhají i hasiči ze Středočeského kraje.

Záchranáři evakuovali asi 1000 lidí z celých chemických závodů a uzavřeli okolí v okruhu víc než jednoho kilometru.Zásah potrvá další desítky hodin. Vyplývá to z informací mluvčích policie, hasičů a firmy.

"Najednou se to otřáslo a začalo hořet. Všichni utíkali co nejdál," popsala zaměstnankyně firmy. Hasiči původně vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, později ho změnili na mimořádný poplach.

Podle litvínovské Bezpečnostní rady města a také dle České inspekce životního prostředí žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. Přesto doporučují v místech zasažených kouřovou vlečkou omezit větrání, uzavřít okna a neprocházet se bezdůvodně po místě. Přesto na místo jede raději ještě 8 hasičských jednotek ze středočeského kraje.

"Do ovzduší neunikly žádné jedovaté látky, přímé ohrožení lidí ve městech zatím nehrozí," řekla pro Blesk.cz Jana Jandová z České inspekce životního prostředí. "Nepříjemností jsou ale saze a nedokonale spálené uhlovodíky," dodala.

Dým se valí krajinou, podívejte se na hořící chemičku shora:

Video Letecké záběry: Hrozivý pohled na hořící Unipetrol v Litvínově - Blesk, www.lety-chomutov.cz
Video se připravuje ...

To potvrdila i starostka Kamila Bláhová (ANO): "První výsledky nevykazují výskyt škodlivých látek. Situaci nadále monitorujeme a v případě změny stavu situace budeme bezprostředně informovat veřejnost."

Bezpečnostní rada proto zřídila tři informační linky: 778753350, 778753351, 476767612.

Hasiči jsou vyčerpaní a dehydratovaní, poslali jim posily

Podle mluvčí záchranky ústeckého kraje Petra Bureše byli na místě ošetřeni 4 hasiči. "Měli nějaké zdravotní potíže z důvodu vyčerpání a dehydratace," řekl Bureš. "Také jsme převezli do nemocnice jednoho řidiče, kterému tlaková vlna poškodila ušní bubínek," dodal.

Kolem čtvrteční půl páté vyjeli do Litvínova další hasiči ze Středočeského kraje na pomoc. Rozhodl o tom generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR. Na místo vyrazilo 15 kusů hasičské techniky, z toho 9 cisteren a 45 hasičů.

Podívejte se, jak vypadal výbuch v chemičce:

Video Výbuch v Litvínově - youtube, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

doktorrka ( 14. srpna 2015 05:28 )

Ať bouchne třeba celý stát ! Stejně už není náš !

sandokan500 ( 13. srpna 2015 17:54 )

Propylen a polypropylen se vyrabi z etelenu a ten je velice skodlivy lidskemu zdravi.Zase LZOU,ze je vse v poradku.A hlavne je bouchavy hodne bouchavy.

Zobrazit celou diskusi