Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

80 % homosexuálů skrývá v práci svou orientaci. Je to jako schovávat fotky dětí, popisuje podnikatel

Bývalý ředitel koncernu BP lord John Browne přijel během festivalu Prague Pride předat zkušenosti s přístupem k LGBT komunitě.
Bývalý ředitel koncernu BP lord John Browne přijel během festivalu Prague Pride předat zkušenosti s přístupem k LGBT komunitě.  (Autor: Blesk - Matěj Smlsal)
Autor: Matěj Smlsal - 
13. srpna 2015
17:55

Většina lidí z LGBT komunity se bojí před kolegy v práci přiznat, že je přitahuje stejné pohlaví. Jen minimum firem v Česku pro ně totiž vytváří vlídné prostředí. Přitom strach odhalit svou orientaci má u lidí vliv na práci. Místo aby se soustředili, spotřebují spousty energie na to, jak se nepodřeknout. Přesvědčit manažery, aby vytvořili ve firmách otevřené prostředí, přijel během festivalu Prague Pride i významný podnikatel lord John Browne.

Jen desetina firem má zcela otevřené prostředí vůči LGBT lidem (označení pro gaye, lesby, bisexuály a transgender osoby – pozn. red.). Vyplývá to z průzkumu platformy Byznys pro společnost.

I to je důvod, proč většina lidí své soukromí tají. „Kolem 80 procent českých gayů a leseb nepřiznalo orientaci na pracovišti. Buď jsou úplně uzavření, nebo to přiznali jen ve svém blízkém okolí,“ sdělil spoluorganizátor Prague Pride Czeslaw Walek na akci Pride Business Forum.

Tito lidé pak například plýtvají čas přemýšlením, aby se náhodou nepodřekli, místo toho, aby se plně soustředili na práci. „Pro lidi, kteří tají orientaci, je nejhorší otázka: Co jsi dělal o víkendu? Oni spotřebují spousty energie na přemýšlení, jak to řeknou, jaké použijí zájmeno,“ uvedla Claudia Brind-Woody, viceprezidentka firmy IBM, o které se hovoří jako příkladu velmi tolerantní společnosti.

Navíc když se lidé před kolegy bojí mluvit o tom, jaká byla dovolená nebo s kým byli v divadle, ostatní k nim nemají důvěru.

Zaměstnancům pomůže, když se přiznají manažeři

Podle podnikatele lorda Johna Browna, který byl hlavním řečníkem konference Pride Business Forum, musí jít příkladem manažeři. Právě oni se nesmí bát mluvit o své homosexuální orientaci.

Jsou vzory pro celý byznys. Pokud o orientaci budou mluvit, budou o ní mluvit i ostatní. Potřebujeme takové vzory na nejvyšších pozicích,“ tvrdí Browne.

Mít v týmu i lidi s jinou než heterosexuální orientací firmám pomůže také proto, že oni dokážou nabídnout zcela jiný pohled na různá témata. Navíc se ukazuje, že tam, kde jsou lidé „přiznaní“, panuje výrazně pohodovější atmosféra na pracovišti.

Utajovaní příslušníci LGBT komunity podle Browna zažívají stejné pocity, jako kdyby byli příslušníci majority nuceni schovávat fotografie svých potomků nebo snubní prsteny. „Je to velký problém, strašný život,“ poznamenal.

jarypadlo ( 14. srpna 2015 13:03 )

Otevřít by se neměli manageři ale výše postavení,někteří to maskovali letuškami a přitom je zajímala ochranka bez ochrany.

salto ( 14. srpna 2015 10:17 )

taky si myslím, že v práci by se mělo makat a né se vytahovat kdo je bukvice a kdo ne

rudyptak48 ( 14. srpna 2015 09:23 )

Já myslel, že v práci by se mělo pracovat. Pokud tomu tak není, je to vina zaměstnavatele. Práce nebo zaměstnání je tu přece od toho, aby si lidé vydělali peníze na živobytí a další potřeby, není to zábavný kroužek pro LGBT. Když se chtějí pobavit, tak až po práci a soukromí. Tam jim nikdo nebude nadávat do perverzáků.

mira209 ( 14. srpna 2015 02:02 )

Ještě se mi nestalo že by v zaměstnání někoho zajímalo jestli jsem bukvice nebo ne.Co s tím tedy pořád otravujou.

zelena.karkulka ( 13. srpna 2015 22:07 )

 Tak to jsem si opravu nevšimla,spíš s tím kdekoho otravují

Zobrazit celou diskusi