Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Akce na záchranu Čechů v Libyi a Libanonu pokračuje, kontaktovali únosce Pavla H.! Jsou ale Češi naživu?

Autor: simao - 
13. srpna 2015
06:15

Čech Pavel Hrůza byl unesen v Libyi a podařilo se kontaktovat jeho únosce. Nad osudem pětice dalších Čechů v Libanonu, kam se kvůli nim vydala jednat česká delegace, visí otazník. Akce na jejich záchranu pokračuje, případy jsou patrně propojené. Stejně jako u Hanky a Tonči nezbývá jejich blízkým než doufat, že jsou všichni naživu. Čas ale kvapí, k únosu v Libyi došlo přitom již 6. března.

Poměry v Libyi jsou značně nepřehledné. V zemi panuje politická krize, Libye se propadla do chaosu po svržení režimu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Milice, které proti němu bojovaly, následně odmítly složit zbraně. Do toho se navíc přidal vzestup Islámského státu – obávaní bojovníci ISIS z Iráku a Sýrie si začali dělat nároky i na libyjská území.

Když přepadli ropné pole v al-Ghaní, byl tam 6. března i Čech Pavel Hrůza. Panovaly obavy, zda jej džihádisté již nezabili, jenže podle nejnovějších zjištění časopisu Reflex by měla v Libyi dál pokračovat vyjednávání o výměně! Komplikuje je však přetrvávající ozbrojený konflikt v rozvrácené zemi, kde centrální vláda v metropoli Tripolis (ani ta v Tobruku) na řadě míst již nic neznamená. Přesto prý probíhají jednání poměrně "standardně" v rámci možností, píše se v aktuálním čísle Reflexu.

"Kontaktovat únosce není v Libyi nijak jednoduché, protože země je rozkouskovaná a její jednotlivé části ovládají nejrůznější milice. Pohybovat se v tomto prostředí je pro cizince mimořádně nebezpečné. Museli jsme proto použít místní prostředníky, lépe řečeno hned několik prostředníků. Nejednalo se přímo s únosci," uvedl Reflexu zdroj obeznámený s vyjednáváním.

Řeč patrně padla i na otázku výkupného. Ta se řeší minimálně v případě Rakušana Dalibora Savičiče, za kterého chtějí únosci po rakouské straně kolem půl milionu dolarů. Pavel Hrůza patrně skončil na území, které ovládá Islámský stát. Stejně pak mohli dopadnout i Češi, kteří se vydali do Libanonu. Oba případy se totiž jeví ve světle posledních zjištění jako propojené. Jak ale píše Reflex, naprostá jistota, že jsou unesení v pořádku, stále neexistuje. Přestože akce na jejich záchranu pokračuje. 

Zatímco Pavel Hrůza zmizel 6. března, pětice Čechů 18. července. Otazník je nadále nad jejich spojením s případem Libanonce Fajáda, kterého zatkli ve společnosti dvou obchodníků se zbraněmi a drogami z Pobřeží slonoviny v jednom pražském hotelu. Podle Libanonců však byl Fajád v Praze coby spolupracovník tamní tajné služby. Trojici však odhalili američtí agenti, kteří se vydávali za kolumbijské teroristy.

V Libanonu zmizeli Fajádův advokát Jan Švarc i tlumočník Adam Homsi, kromě nich pak dva novináři z jindřichohradecké televize Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň a také Martin Psík, vojenský zpravodajec se zkušenostmi z Afghánistánu, který jel s výpravou patrně jako bezpečnostní doprovod. Výprava měla dle prvních informací natáčet o Fajádově rodině, vedle toho však mohla být i na stopě Hrůzovi! Právě zpravodajec Psík totiž podle týdeníku Respekt měl údajně za úkol získat informace o uneseném Čechovi v Libyi. Případy se tak propojují, osudy jejich hlavních aktérů však zůstávají nadále nejasné. K únosu Hrůzy přitom vůbec nemuselo dojít, jak upozorňuje časopis Reflex...

O tajné operaci v Libyi čtěte v aktuálním čísle časopisu Reflex, které je v prodeji právě od 13. srpna!

Aktuální číslo časopisu Reflex Aktuální číslo časopisu Reflex | Reflex

zelena.karkulka ( 13. srpna 2015 22:10 )

naivo

gabreta ( 13. srpna 2015 13:06 )

Koho tím spojencem myslíš? Snad ne nás, nebo kohokoli z EU v řadách NATO. Ti jim slouží akorát jak blbí mouřeníni pro jejich zájmy!!

lipno ( 13. srpna 2015 12:18 )

Pavel H. je únosce? PLESKu, co slovosled?

karmavana ( 13. srpna 2015 10:00 )

Svatá prostoto...

lynx ( 13. srpna 2015 09:58 )

Njn. Jak já to vidím, jsou ti čtyři určitě naživu. Nechali si totiž královsky zaplatit, aby posloužili jako výměnné rukojmí. Celé mi to připadne jako zinscenované a ničím jiným se taková míra idiocie nedá odůvodnit.

Zobrazit celou diskusi